Erdogan a aruncat la gunoi scrisoarea trimisă de Donald Trump jpeg

Erdogan a aruncat la gunoi scrisoarea trimisă de Donald Trump

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 17 octombrie 2019

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a aruncat la gunoi scrisoarea omologului său american, Donald Trump, în care liderul de la Casa Alba afirma că va distruge economia Turciei ca urmare a ofensivei Ankarei în Siria, informează BBC, citând surse prezidențiale turce. Potrivit acestor surse, Erdogan a respins categoric scrisoarea trimisă de Trump, aruncând-o „la gunoi”. 

„Nu fi prost. Nu face pe durul! Te sun eu mai târziu“

Preşedintele american Donald Trump i-a trimis o scrisoare omologului său turc Recep Tayyip Erdogan în care îl avertizează să încheie un acord cu militanţii kurzi din Siria pentru a evita astfel ca Washingtonul să distrugă economia Ankarei. Istoria vă va arăta într-o lumină favorabilă dacă rezolvaţi acest lucru într-un mod corect şi uman. Dacă nu se întâmplă lucruri bune, veţi fi văzut mereu ca personajul negativ. Nu fi prost. Nu face pe durul! Vă sun mai târziu", i-a scris Trump lui Erdogan, potrivit unei copii a scrisorii obţinute de Fox News şi a cărei autenticitate a fost confirmată de alte media americane. Scrisoarea este datată 9 octombrie, ceea ce înseamnă că a fost trimisă Ankarei după ce Trump a dat undă verde operaţiunii turce în Siria, prin decizia de a retrage trupele americane, anunţată două zile mai devreme, notează dpa. Liderul de la Casa Albă a ataşat la scrisoarea către Erdogan o scrisoare din partea unui lider kurd în care acesta îşi exprimă dorinţa de a ajunge la un compromis cu Turcia. "Nu vreţi să fiţi responsabil pentru măcelărirea a mii de oameni, iar eu nu vreau să fiu responsabil pentru distrugerea economiei turce - şi aşa voi face", a mai adăugat Trump, îndemnându-l totodată pe „omologul său turc: "Hai să găsim un acord bun".

Dezvăluirea scrisorii survine după ce miercuri preşedintele turc s-a plâns că nu mai reuşeşte să urmărească mesajele scrise în reţeaua Twitter de omologul său american privind poziţia Statelor Unite faţă de conflictul din Siria. "Când ne uităm la declaraţiile publicate de domnul Trump pe Twitter, am ajuns în situaţia de a nu mai putea urmări aceste tweet-uri", a declarat Erdogan ziariştilor care îl însoţeau la bordul aeronavei prezidenţiale, la întoarcerea dintr-o vizită în Azerbaidjan. "Nu mai ţinem pasul", a repetat Erdogan, citat de ziarul turc Hurriyet. El le-a mai dezvăluit jurnaliştilor că săptămâna aceasta, într-o convorbire telefonică, i-a dat lui Trump sfaturi privind relaţia cu presa. "I-am spus: „uneori vă înfuriaţi foarte tare pe mass-media. Sunteţi sub influenţa lor. Nu le daţi atenţie, sunteţi un lider puternic. Aşa ceva nu le stă bine liderilor puternici", a susţinut preşedintele turc.  

  Donald Trump a declarat, miercuri, că Siria poate lupta cu Turcia dacă vrea recuperarea teritoriilor pierdute. „Dacă Siria vrea să lupte pentru a-şi recupera teritorile, acest lucru ţine de ei şi de Turcia. Au mult nisip cu care să se joace”, a declarat Donald Trump miercuri, citat de agenţia Associated Press. Preşedintele american Donald Trump a declarat că el vrea ca Turcia „să facă ceea ce trebuie”, subliniind în acelaşi timp că poziţia SUA este „strălucitoare din punct de vedere strategic” în regiune în timp ce soldaţii americani nu sunt deloc afectaţi de ofensiva Ankarei în nordul Siriei. 

  „Ne uităm şi negociem şi încercăm să facem Turcia să facă ceea ce trebuie, pentru că vrem să oprim războaiele (…) pe o bază umanitară”, a spus Trump la Casa Albă cu prilejul unei întâlniri cu preşedintele italian, notează agenţia DPA. „Nu este graniţa noastră” şi deci „nu ar trebui să pierdem vieţi în legătură pentru ea”, a mai spus el despre frontiera Siria-Turcia, de unde a retras trupele săptămâna trecută. „Siria îi protejează pe kurzi. Asta e bine”, a declarat Trump, referindu-se la guvernul preşedintelui Bashar al-Assad. El a urat Rusiei şi Siriei „succese” în cooperarea lor şi a indicat că ambele guverne urăsc Statul Islamic mai mult decât Washingtonul. „Întotdeauna aş prefera să folosesc puterea economică decât puterea militară, deoarece oamenii nu sunt ucişi cu puterea economică”, a mai spus Trump într-o remarcă generală despre sancţiuni şi tarife, după ce a impus sancţiuni asupra Turciei în această săptămână. Printre altele, Donald Trump a subliniat că Turcia este un membru al NATO şi partenerii din alianţă ar trebui să se înţeleagă, adaugă DPA.