Epava unui submarin italian din timpul celui de al Doilea Război Mondial, descoperită în Grecia: „Istoria navală este ca un joc de puzzle” jpeg

Epava unui submarin italian din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, descoperită în Grecia: „Istoria navală este ca un joc de puzzle”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 3 ianuarie 2022

Scafandrii din Grecia au descoperit epava unui submarin italian la 80 de ani după ce acesta a fost scufundat de Forţele Aliate în Marea Egee în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează agerpres.ro.

Submarinul Jantina (foto-dreapta), care a plecat din insula greacă Leros cu 48 de militari la bord, s-a scufundat pe 5 iulie 1941, după ce a fost lovit de o torpilă lansată de submarinul britanic HMS Torbay.

Epava submarinului italian a fost găsită luna trecută de Kostas Thoctarides, unul dintre cei mai renumiţi scafandri din Grecia, şi de echipa lui, la sud de insula Mykonos, la o adâncime de 103 metri. Scafandrii eleni au utilizat un vehicul subacvatic comandat de la distanţă, ROV Super Achilles, care a inspectat epava într-o manieră foarte detaliată din punct de vedere vizual.

„Istoria navală este ca un joc de puzzle, iar epava este o parte din acest puzzle”, a declarat Kostas Thoctarides, care este expert maritim. „Confruntarea dintre două submarine reprezintă un eveniment naval rar", a adăugat el.

Identitatea submarinului Jantina a fost verificată cu ajutorul unor documente din arhivele Biroului de Istorie Navală din Italia, a precizat scafandrul grec.