Elveţia a retrocedat statului chilian patru mumii precolumbiene jpeg

Elveţia a retrocedat statului chilian patru mumii precolumbiene

📁 Istorie Medievală Universală
Autor: Redacția
🗓️ 27 ianuarie 2011

Elveţia a retrocedat statului chilian patru mumii precolumbiene, dintre care două se numără printre cele mai vechi din lume, după ce un colecţionar privat a luat decizia de a le dona ţării din care acestea au provenit, a anunţat, joi, Oficiul Federal al Culturii, informează AFP.

"Patru mumii precolumbiene au fost predate guvernului din Chile, ele provenind din Muzeul de etnografie din Geneva", se precizează într-un comunicat emis de instituţia elveţiană. "Două dintre ele se numără printre cele mai vechi mumii din lume", potrivit aceluiaşi comunicat.

Cele două mumii datează din anii 5.000 î.e.n. şi aparţin culturii chinchorro, iar o a treia mumie precolumbiană nu a putut fi datată cu certitudine. Cea de-a patra datează din perioada "primelor contacte cu conchistadorii spanioli".

Alături de aceste mumii, în muzeul din Geneva erau expuse şi alte rămăşiţe umane, pe care experţii nu au putut să le atribuie unei culturi specifice.

"Acele rămăşiţe (...) se află într-o stare avansată de degradare" şi vor fi înhumate la Geneva, la primăvară, au precizat autorităţile elveţiene.

Cele patru mumii au fost trimise Consiliului chilian pentru monumente naţionale şi vor fi expuse într-un muzeu din această ţară sud-americană.

Numele colecţionarului elveţian care le-a retrocedat din proprie iniţiativă nu a fost dezvăluit presei.