Egiptul Antic, noi descoperiri: morminte, mumii şi statui vechi de peste 3000 de ani jpeg

Egiptul Antic, noi descoperiri: morminte, mumii şi statui vechi de peste 3000 de ani

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 12 decembrie 2017

Ministerul egiptean pentru Antichităţi a anunţat ieri că au descoperit două morminte în cadrul necropolei Draa Abou Naga, din Luxor, necropolă ce face parte din patrimoniul UNESCO.

Cele două morminte descoperite, realizate la o adâncime de 7, respectiv 10 metri, conţineau un număr impresionant de artefacte precum: 36 de statui Usahbti, mobilă funerară placată cu aur şi multe alte mici obiecte ce se presupune că au aparţinut celui înmormântat acolo. Despre proprietarii mormintelor se presupune că aceştia ar fi trăit în timpul Dinastiei a XVIII-a (1550 – 1292 î. Hr.)

egypt 2 jpg jpeg

Una dintre cele mai interesante descoperiri în privinţa mormintelor este un perete mare pictat, care este aproape intact. De asemenea, au mai fost găsite mumii, scheleţi şi o statuie mare, pictată, în stare perfectă, pe care era scris numele de Isis Nefret – despre care se presupune că ar fi fost mama defunctului.

"Este cu adevărat o zi excepțională", a declarat An-Anani. "Este prima dată când intrăm în cele două morminte”, a spus acesta. Al-Anani a declarat că descoperirile fac parte din eforturile ministerului de a promova industria turistică. 

Pe lângă obiectele funerare, arheologii au descoperit "o mumie învelită în lenjerie de pat”. Studiile sugerează că mumia ar putea fi a unui oficial de rang superior sau a unei persoane influente. "Există două variante privind persoana care a comandat mormântul în care a fost găsită mumia. Ar putea fi vorba de o persoană numită Djehuty Mes, al cărei nume a fost gravat pe unul dintre pereți, sau scriitorului Maati, al cărui nume a fost înscris pe 50 de conuri funerare găsite în camera dreptunghiulară a mormântului”.