Două sculpturi impresionante au fost descoperite în Turcia jpeg

Două sculpturi impresionante au fost descoperite în Turcia

📁 Antichitate
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 26 iulie 2012

Două sculpturi reprezentând doi lei în mărime naturală au fost descoperite în Turcia, scrie LiveScience. Descoperirea i-a uimit pe arheologi, care încă nu au stabilit care era scopul masivelor sculpturi.

Potrivit unei teorii, statuile – datând din perioada 1400-1200 î.Hr. – trebuiau să facă parte dintr-un monument închinat apei termale sacre. Sculpturile, care prezintă diferențe stilistice ce arată că sunt opera a doi sculptori diferiți. datează din perioada în care zona respectivă a Turciei făcea parte din vastul Imperiu Hitit.

Potrivit specialistului Geoffrey Summers, „sculptorii sigur știau cum arată leii”. Atât dovezile arheologice, cât și sursele scrise din Antichitate indică faptul că leul asiatic, specie dispărută azi în Turcia, încă trăia în acea regiune pe timpul Imperiului Hitit.

Povestea descoperirii celor doi lei începe în 2001, când specialistul Erol Özen, la acel moment director al Muzeului Yozgat, a primit informații legate de existența unei vechi cariere de piatră găsite de un om din satul Karakiz. În primăvara lui 2002 au început cercetările în zonă, însă vânătorii de comori au fost mai rapizi decât arheologii. Unul dintre lei a fost găsit distrus, dinamitat probabil de cei care l-au descoperit în speranța că sculptura ascunde ceva în interior. Summers a explicat că nu era ceva neobișnuit ca asemenea sculpturi să aibă în interior obiecte valoroase. Cel de-al doilea leu, găsit în nordul satului, era și el distrus.

Arheologii încă se întreabă la ce serveau cele două sculpturi. Potrivit cercetărilor din regiune, nu exista acolo nicio așezare hitită care să explice existența celor două sculpturi. În orice caz, mărimea acestora arată că sculptorii nu intenționau să le mute prea departe.

Summers crede că sculpturile nu erau menite pentru un palat sau un oraș mare, ci că au fost făcute pentru un monument care marca altceva – prezența apei. Există în apropiere izvoare, iar în tradiția hitită sculpturile erau deseori asociate surselor de apă. Pentru hitiți, natura – inclusiv izvoarele – era foarte importantă din punct de vedere religios și cerea monumente grandioase.

Sursa:www.livescience.com