Dosarul Revoluției: Acuzațiile împotriva lui Nicolae Ceaușescu au fost clasate  png

Dosarul Revoluției: Acuzațiile împotriva lui Nicolae Ceaușescu au fost clasate

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 8 aprilie 2019

Procurorii militari au dispus clasarea acuzațiilor aduse în dosarul „Revoluției din decembrie 1989” împotriva fostului dictator Nicolae Ceaușescu, fostului premier Petre Roman, fostul ministru al Apărării, Victor Atanasie Stănculescu și a lui Silviu Brucan, Iulian Vlad, Tudor Postelnicu, Vasile Milea, Nicolae Militaru.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, clasarea a fost dispusă pentru mai multe motive: decesul persoanelor cercetate, nu sunt probe concludente sau există autoritate de lucru judecat.

Cu privire la săvârșirea infracțiunilor contra umanității de către fostul președinte Nicolae Ceaușescu, s-a dispus clasarea pentru conduitele constatate în intervalul 16 decembrie 1989 - 22 decembrie 1989 (orele 12,06), întrucât există autoritate de lucru judecat, cauză de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale, se arată în comunicat.

Cu privire la conduitele lui Petre Roman - fost prim-ministru al Guvernului României, Teodor Brateș - fost redactor șef în cadrul TVR și Ioan Toma - fost ministru al Tineretului, s-a dispus clasarea deoarece „în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că nu există în sarcina acestora probe concludente cu privire la săvârșirea infracțiunilor contra umanității”.

Iulian Vlad - fost șef al Departamentului Securității Statului și Postelnicu Tudor - fost ministru de Interne, pentru conduitele constatate în intervalul 16 decembrie 1989 - 22 decembrie 1989, clasare întrucât există autoritate de lucru judecat, cauză de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale.

Milea Vasile - fost ministru al Apărării, pentru conduitele constatate în intervalul 17 decembrie 1989 - 22 decembrie 1989, clasare întrucât a survenit decesul acestuia. Nicolae Militaru - fost ministru al Apărării, Victor Atanasie Stănculescu - fost ministru al Apărării și Emil (Cico) Dumitrescu - fost membru al CFSN și ministru, pentru conduitele constatate în intervalul 22 decembrie 1989 - 31 decembrie 1989, clasare deoarece a survenit decesul acestora.

Silviu Brucan - fost factor decizional al CFSN, pentru conduitele acestuia, constatate în intervalul 22 decembrie 1989 - 31 decembrie 1989, clasare întrucât a survenit decesul acestuia.

Dosarul „Revoluției”, trimis în instanță

Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat, luni, că Secția militară din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis în instanță dosarul "Revoluției". El a precizat că dosarul cuprinde peste 3.000 de volume, iar pentru întocmirea rechizitoriului au fost administrate, în principal, probele obținute după 13 iunie 2016.

Ion Iliescu, trimis în judecată

Fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată de procurorii militari pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității în dosarul "Revoluției din decembrie 1989". De asemenea, au fost trimiși în judecată și Gelu Voican Voiculescu, fost vice-prim ministru, și gen. (rtr.) Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare.