Dosarul Brucan, editat de Radu Ioanid, o nouă ediție sub egida IICCMER jpeg

Dosarul Brucan, editat de Radu Ioanid, o nouă ediție sub egida IICCMER

📁 Carte
🗓️ 9 septembrie 2013

La editura Polirom a apărut o nouă ediție a volumului Radu Ioanid (editor), Dosarul Brucan. Documente ale Directiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securitatii Statului (1987-1989), Editia a II-a adaugita, Editie ingrijita si studiu introductiv de Radu Ioanid, Prefete de Dennis Deletant si Gheorghe Campeanu.

Ediția de față conține documentele de urmărire informativă, create de Departamentul Securității Statului (DSS), din dosarul lui Silviu Brucan, majoritatea referindu-se la perioada 1987-1989. Profesorul Dennis Deletant scrie în prefața la această ediție a volumului:”Radu Ioanid invită la precauție în ceea ce privește parcurgerea ad litteram a dosarului. Asemenea dosarelor similare ce implică supravegherea unei persoane, și dosarul lui Brucan ar trebui corelat cu alte surse. Cititorul unui dosar al poliției secrete ar trebui, după cum ne amintește Radu Ioanid, să aibă în permanență grijă să nu cadă în capcană și să dea crezare tuturor lucrurilor pe care acesta le conține. Valoarea de mărturie a unui dosar este asociată cu proveniența lui, cu contextul în care este creat și cu scopul pentru care este întocmit. Este produsul interogatoriilor sub amenințarea unei poliții politice al cărei principiu esențial este acela de a „apăra” statul monopartinic, un stat care confundă minciuna cu adevărul și realitatea cu iluzia.”

Putine nume din istoria recenta a Romaniei au puterea de a stirni atitea emotii in rindul populatiei ca acela al lui Silviu Brucan. A fost redactor-sef adjunct al cotidianului partidului, Scinteia, intre 1944 si 1956, si ambasador al Romaniei in Statele Unite (1956-1959) si la Natiunile Unite (1959-1962). Numele lui Brucan a atras pentru prima oara atentia mediei occidentale in 1987, cu ocazia demonstratiilor muncitorilor din Brasov din 15 noiembrie impotriva taierilor salariale si a lipsei alimentelor. Controversa din jurul lui este generata de rolul pe care l-a jucat in consolidarea dominatiei comuniste in tara, in revolutia din 1989, precum si in cadrul evenimentelor imediat urmatoare.

Radu Ioanid, editorul documentelor, scrie:„Dosarul de urmarire informativa al lui Silviu Brucan creat de Directia a III-a Contraspionaj a DSS poate avea o dubla utilitate:ajuta la intelegerea «scrisorii celor sase», un moment important al istoriei tirzii a opozitiei fata de regimul Ceausescu, dar poate constitui si un «ghid» pentru cei care vor sa inteleaga modul de operare al Securitatii. Ca si alte dosare de urmarire informativa, cel al lui Silviu Brucan trebuie citit cu prudenta, corelat in masura posibilitatilor cu alte documente si marturii, trebuie filtrat de spiritul critic al cititorului.”

Volumul a aparut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc si al Fundatiei Konrad Adenauer.