Dosarul «Ansamblul Monumental Brâncuşi de la Târgu Jiu» a fost depus la UNESCO jpeg

Dosarul «Ansamblul Monumental Brâncuşi de la Târgu Jiu» a fost depus la UNESCO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 1 februarie 2018

Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, condusă de Adrian Cioroianu, a depus miercuri, 31 ianuarie 2018, dosarul "Ansamblul Monumental Brâncusi de la Târgu Jiu" (Ro) a fost depus la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO din Paris, în vederea jurizării lui pentru includerea pe lista World Heritage.

Următorii pași în această candidatură românească vor fi:

- până la 1 martie a.c., CPM ne va comunica dacă dosarul este complet și dacă va fi acceptat ca atare;

- până pe 31 ianuarie 2019 vom primi un raport succint de evaluare și eventuale noi întrebări despre dosar, în urma unei/unor vizite ale experților străini la fața locului, care va/vor avea loc probabil în vară/toamnă 2018;

- evaluarea dosarului va continua până în mai 2019, urmând ca o sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial din vara anului 2019 să dea răspunsul final.

De asemenea, România mai are în jurizare şi dosarul Roşia Montană, cu răspuns aşteptat în vara acestui an. Începând din vara anului 2017, România are 8 (opt) obiective pe lista Patrimoniului Mondial. Alte 7 (șapte) sunt înscrise pe lista Patrimoniului imaterial UNESCO - ultimele trei în anii 2015-2017, cea mai recentă fiind, în decembrie 2017, Tradiția Mărțișorului.