Donald Trump le reproșează kurzilor că nu au ajutat SUA în cel de al Doilea Război Mondial jpeg

Donald Trump le reproșează kurzilor că nu au ajutat SUA în cel de-al Doilea Război Mondial

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 10 octombrie 2019

Preşedintele american Donald Trump a răspuns la acuzaţiile că Washingtonul i-ar fi abandonat pe aliaţii kurzi din Siria spunând că insurgenţii kurzi "nu au ajutat (SUA) în cel de-al Doilea Război Mondial", amintind Debarcarea din Normandia.

Întrebat despre posibilitatea ca americanii să construiască o alianţă cu miliţiile kurde împotriva cărora Turcia a lansat un atac, preşedintele Trump a răspuns că acestea "nu au ajutat" Statele Unite în timpul celui de-al doilea război mondial şi al debarcării în Normandia.  

"Nu ne-au ajutat în cel de-al Doilea Război Mondial, nu ne-au ajutat cu Normandia, de exemplu (...) nu au fost acolo", a declarat liderul SUA, adăugând că insurgenţii kurzi au luptat alături de forţele americane pentru "propriile teritorii".  

"Am cheltuit o sumă imensă de bani ajutând kurzii", a mai spus Trump reporterilor.

"Cu toate acestea fiind spuse, ne plac kurzii", a precizat liderul american.

Cel puţin 15 persoane, dintre care opt civili, au fost ucise miercuri în cursul ofensivei armatei turce împotriva miliţiilor kurde din nord-estul Siriei, conform informaţiilor furnizate de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH). Potrivit BBC, în zona ofensivei continuă luptele, iar sute dacă nu mii de civili îşi părăsesc casele.

Armata turcă a atacat oraşele Ras al-Ayn, Darbasia, Malikiyah, Qamishli în provincia Hasakah şi oraşele Tell Abyad şi Ayn Issa din provincia Rakka.

De asemenea, aviaţia turcă va efectua lovituri asupra infrastructurii care alimentează cu energie electrică staţia de pompare a apei Haluk. Potrivit postului de televiziune, această staţie alimentează oraşul Hasakah. De asemenea, unor atacuri a fost supusă şi barajul Saffan, aflat la nord de Malikiyah.

Armata Turciei şi aliaţii ei rebeli sirieni au atacat miercuri miliţiile kurde din nord-estul Siriei, cu lovituri aeriene şi bombardamente de la sol, urmate de o trecere a frontierei cu o operaţiune militară la sol ce ar putea schimba faţa războiului ce durează de opt ani, transmite Reuters.