Donald Trump, atac virulent la adresa Germaniei: «Este prizoniera Rusiei» / VIDEO jpeg

Donald Trump, atac virulent la adresa Germaniei: «Este prizoniera Rusiei» / VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 11 iulie 2018

Preşedintele american Donald Trump a lansat miercuri un violent atac la adresa Germaniei, pe care o acuză că este ”prizoniera” Rusiei, pentru că ea cumpără de la Moscova ”o mare parte a energiei sale”.

”Germania este prizoniera Rusiei, pentru că ea îşi trage o mare parte din energia sa de la Rusia”, a declarat Trump la un mic-dejun de lucru cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, înaintea deschiderii unui summit NATO a Bruxelles.

”Ei (germanii - n.r.) plătesc miliarde de dolari Rusiei, iar noi trebuie să-i apărăm contra Rusiei (...). Asta nu e normal”(...). Germania este total controlată de Rusia (...). Ei trag 60% din energia lor din Rusia. Eu cred că este un lucru rău pentru NATO, care nu ar trebui să se producă”, a repetat preşedintele american.

Trump i-a atacat, de asemenea, în general, pe membri NATO care ”nu plătesc ceea ce ar trebui” în cheltuielile lor militar.

”Noi protejăm Germania, Franţa... Noi protejăm toate aceste ţări”, a insistat președintele SUA, apreciind că Statele Unite ”plătesc mult prea mult”.

”Este disproporţionat şi nedrept faţă de contribuabilii din Statelor Unite”, a tunat Donald Trump.

Vezi mai jos declarațiile președintelui SUA:

În replică la acuzaţia preşedintelui SUA, ministrul apărării din Germania, Ursula von der Leyen, a declarat că țara sa nu este prizoniera politicii ruseşti.

"Avem o mulţime de probleme cu Rusia, fără nicio îndoială (...). Pe de altă parte, în mod cert trebuie să ţii deschise canalele de comunicare între ţări sau alianţe şi oponenţi",  a spus Von der Leyen în marja summitului Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care se desfăşoară miercuri şi joi la Bruxelles.

Germania a aprobat în luna martie construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream-2, conducta submarină care ar urma să transporte gaze naturale direct din Rusia. Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la 9,5 miliarde de euro, va duce la creşterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania, dar statele membre UE din Europa de Est, Polonia şi statele baltice susţin că ar creşte şi dependenţa UE de gigantul rus de export de gaze Gazprom, care deja asigură aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar.

Foto sus: Angela Merkel s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Soci, în 2017 (sursa: kremlin.ru)