VIDEO / Donald Trump a prezentat planul de pace privind Orientul Mijlociu  Ce reacție a avut comunitatea internațională? Dar România? jpeg

VIDEO / Donald Trump a prezentat planul de pace privind Orientul Mijlociu. Ce reacție a avut comunitatea internațională? Dar România?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 29 ianuarie 2020

Preşedintele american Donald Trump şi-a dezvăluit, marţi seară, la Casa Albă, mult aşteptatul „plan de pace” privind Orientul Mijlociu, avându-l alături pe premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Preşedintele american şi-a început discursul prin a spune că „astăzi, Israelul face un mare pas spre pace”. Oameni tineri din Orientul Mijlociu sunt pregătiţi pentru un viitor mai optimist şi guvernele din regiune realizează că terorismul şi extremismul islamic sunt duşmanii comuni ai tuturor”. Liderul de la Casa Albă a precizat că a vorbit cu liderii israelieni şi a spus că viziunea sa „prezintă o şansă în care ambele cărţi vor câştiga, o soluţie realistă de tip două state care rezolvă riscul statalităţii palestiniene la adresa securităţii Israelului”. Trump a mai precizat că atât premierul Benjamin Netanyahu, cât şi Benny Gantz, oponentul prim-ministrului în următoarele alegeri din Israel, susţin planul său de pace. După ce a afirmat că a făcut multe pentru israelieni, Trump a subliniat: „Vreau ca acest acord să fie un acord grozav pentru palestinieni. Trebuie să fie”, precizând că planul său de pace va dubla teritoriul palestinian. Trump pare să fie conştient de opoziţia oficialilor palestinieni faţă de propunerea administraţiei sale, pentru că a spus la Casa Albă că planul include „multe lucruri (de analizat) pentru palestinieni”.

Declaraţiile lui Trump referitoare la viitorul Ierusalimului par să se contrazică: preşedintele american a spus că Ierusalimul va rămâne „capitala nedivizată” a Israelului, dar apoi a precizat că propunerea administraţiei sale va „asigura o capitală palestiniană în Ierusalimul de Est, unde America va deschide cu mândrie o ambasadă”. Preşedintele american a argumemntat că propunerea „nu ar fi corectă” dacă nu ar include concesii făcute palestinienilor, dar a declarat în faţa audienţei de la Casa Albă: „Nu aplaudaţi pentru asta”. Încercând să pună presiune pe palestinieni, Trump a spus că planul său reprezintă o „oportunitate istorică” pentru ca aceştia să-şi asigure crearea unui stat independent. Însă Trump a avertizat şi că un alt acord ar putea să nu mai apară. „Nu vom avea niciodată o echipă cum avem acum”. Mai mulţi oficiali ai administraţiei americane au declarat pentru Reuters că, potrivit planului de pace, SUA vor recunoaşte aşezările israeliene din Cisiordania ocupată. În schimb, Israelul va trebui să accepte o suspendare de patru ani a colonizării, în timp ce statalitatea palestinienilor va fi negociată. Donald Trump a anunţat că i-a trimis marţi „o scrisoare„ preşedintelui Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, estimând că planul său este „o şansă istorică" pentru palestinieni de a o obţine un stat independent. „I-am explicat că teritoriul prevăzut pentru noul său stat va rămâne deschis şi fără dezvoltarea de colonii israeliene pentru o perioadă de patru ani”. 

Pe scurt, liderul de la Washington a spus că planul său include următoarele: 

Ierusalimul drept „capitala nedivizată” a Israelului,dar cu o posibilă capitală palestiniană în sectoarele estice ale oraşului.

O cale pentru statalitatea palestiniană care „va dubla teritoriul palestinian”, fără să precizeze la ce teritoriu se referă.

O cale spre „un milion” de noi locuri de muncă pentru palestinieni.

Recunoaşterea aşezărilor israeliene din teritoriul palestinian ocupat ca parte din ţară.

Cum a fost primit planul de pace al lui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu de comunitatea internaţională

Planul de pace în Orientul Mijlociu al preşedintelui Trump, prezentat marţi, a fost respins imediat de către palestinieni şi aliaţii lor şi a fost primit cu circumspecţie sau în mod pozitiv în restul lumii, relatează AFP. Acest plan, favorabil Israelului - căruia-i acordă numeroase garanţii şi mai ales undă verde să anexeze coloniile - ”nu va trece”, a reacţionat rapid preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.  ”Îi este imposibil oricărui copil arab sau palestinian să accepte să nu aibă Ierusalimul” capitală a unui stat palestinian, a declarat preşedintele Abbas pentru a sublinia amploarea, în opinia sa, a refuzului palestinian de a vedea Ierusalimul devenind capitala ”indivizibilă” a Israelului, cum propune preşedintele american. 

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a respins în mod oficial planul prezentat la Casa Albă. ”Noi nu vom accepta un substitut la Ierusalim drept capitală a statului Palestina”, a declaart pentru AFP un oficial de rang Hamas, Khalil al-Hayya. Acest plan ”nu va trece” şi i-ar putea îndrepta pe palestinieni către o ”nouă fază” a luptei lor, a avertizat liderul Hamas Ismail Haniyeh încă dinaintea anunţului lui Trump. Mişcarea şiită libaneză Hezbollah consideră că această propunere este doar o ”tentativă de eliminare a drepturilor poporului palestinian, istorice şi legitime”. 

 Iranul a apreciat că ”planul de pace al ruşinii impus de America palestinienilor este trădarea secolului şi este sortit eşecului”.

Turcia apreciază prin Ministerul de Externe că acest proiect este ”născut mort”, este un ”plan de ocupare vizând să omoare o soluţie cu două state şi să extorcheze teritorii palestiniene”.

Iordania a apreciat, tot prin Ministerul său de Externe, că înfiinţarea unui stat palestinian independent în frontierele din 1967 rămâne ”singura cale a unei păci globale şi durabile”. 

Egiptul a adoptat o poziţie prudentă, limitânsu-se să-i îndemne pe israelieni şi palestinieni la o examinare ”atentă” şi ”aprofundată” a planului. ”Egiptul îndeamnă cele două părţi vizate la o examinare atentă şi aprofundată a viziunii americane (...) şi la deschiderea căilor dialogului, sub auspiciile Statelor Unite, în vederea unei reluări a negocierilor”, pentru a ajunge la ”o pace dreaptă şi globală” şi ”la înfiinţarea unui stat palestinian independent”, a anunţat într-un comunicat Cairo. 

Între aliaţii Statelor Unite, Marea Britanie a fost marţi seara cea mai pozitivă, catalogând planul drept o ”propunere serioasă” care ”ar putea constitui o avansare pozitivă”. 

Arabia Saudită a anunţat că ”apreciază” eforturile lui Donald Trump. Orice dezacord faţă de planul american este necesar să fie rezolvat prin negocieri ”astfel încât procesul de pace să avanseze pentru a se ajunge la un acord care să consacre drepturile legitime ale poporului palestinian”, a subliniat Ministerul saudit de Externe. Într-o discuţie la telefon cu Abbas, regele Salman şi-a exprimat susţinerea ”de nezdruncinat” faţă de palestinieni. Şeful diplomaţiei Uniunii Europene (UE) Josep Borrell s-a mulţumit să anunţe că UE va ”studia şi evalua propunerile avansate”, reafirmându-şi angajamentul ”ferm” în favoarea ”unei soluţii negociate şi viabile cu două state”.  Această formulă - ”soluţie negociată şi viabilă cu două state, acceptabilă de ambele părţi” - a fost reluată în Germania de şeful diplomaţiei Heiko Maas. 

Rusia a îndemnat la ”negocieri directe” între israelieni şi palestinieni, pentru a se ajunge la un ”compromis reciproc acceptabil”. ”Noi nu ştim dacă propunerea americană este reciproc acceptabilă sau nu. Trebuie să aşteptăm reacţia părţilor”, declara agenţiilor ruse de presă adjunctul ministrului de Externe Mihail Bogdanov. 

La New York, un purtător de cuvânt al ONU a amintit că organizaţia internaţinală ţine la frontierele definite în 1967. ”Poziţia ONU cu privire la soluţia cu două state a fost definită de-a lungul anilor prin rezoluţiile pertinente ale Consiliului de Securitate şi Adunării Generale, la care este obligat Secretariatul” ONU, a precizat într-un comunicat Stephane Dujarric. 

România va continua să susţină soluţia a două state

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a reacţionat, miercuri, la planul de pace pentru Orientul Mijlociu anunțat de președintele american Donald Trump şi de premierul Benjamin Netanyahu, oficialul român spunând că România va continua să susţină soluţia celor două state. "România a luat notă de planul american şi îl analizează”, a scris Bogdan Aurescu, pe Twitter. Ministrul de Externe precizează că România va continua să susţină soluţia a două state "pentru a asigura pacea şi securitatea durabilă" şi că "va participa activ la dialogul din Uniunea Europeană şi va promova eforturile diplomatice cu toţi partenerii relevanţi”.

Amnesty International: Planul de pace al lui Trump e ''un manual pentru mai multă suferinţă şi abuzuri'' 

Amnesty International a caracterizat marţi planul de pace al Statelor Unite drept "un manual pentru mai multă suferinţă şi abuzuri în Israel şi în teritoriile palestiniene ocupate" şi a solicitat comunităţii internaţionale respingerea documentului, transmite EFE. 

Potrivit organizaţiei nonguvernamentale, aşa-numitul "Acord al Secolului" creşte pericolul de "exacerbare a încălcărilor şi de consacrare a impunităţii" şi include măsuri contrare legislaţiei internaţionale, precum anexarea Văii Iordanului şi a coloniilor evreieşti din Cisiordania ocupată, acţiune a cărei implementare premierul israelian în exerciţiu, Benjamin Netanyahu, intenţionează să o înceapă de duminica aceasta. "Timp de peste jumătate de secol de ocupaţie, Israelul a impus un sistem de discriminare instituţionalizată faţă de palestinieni, negându-le drepturi de bază", semnalează un responsabil al AI pe probleme politice din regiune, care remarcă totodată că planul Washingtonului aprobă "aceste politici brutale şi ilegale". 

627x0 jpg jpeg