Doi militari bulgari au fost arestaţi pentru spionaj în favoarea Rusiei jpeg

Doi militari bulgari au fost arestaţi pentru spionaj în favoarea Rusiei

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 19 martie 2021

Doi militari bulgari au fost arestaţi pentru furnizare de informaţii clasificate unui stat străin, a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Sofia într-un scurt comunicat. 

Relaţiile dintre Rusia şi Bulgaria, membră NATO şi UE, s-au răcit în 2019 după semnalarea mai multor cazuri de spionaj în urma cărora cinci diplomaţi ruşi cu conexiuni în serviciile secrete au fost expulzaţi din teritoriul ţării vecini. În septembrie anul trecut, Bulgaria a expulzat doi diplomaţi ruşi prinşi efectuând spionaj militar pe teritoriul său. Potrivit Parchetului de la Sofia, cei doi diplomaţi culegeau încă din 2016 „informaţii despre proiecte de modernizare a armatei bulgare”, fiind ajutaţi de către doi cetăţeni bulgari care aveau acces la informaţii despre industria militară a ţării lor.  

Cu aproape un an mai devreme, în octombrie 2019, un diplomat rus fusese de asemenea expulzat din Bulgaria din cauza unor acte de spionaj. Este vorba de un secretar de rang înalt care căuta informaţii vizând interesele Bulgariei, NATO şi UE. Anterior de acest caz, Sofia arestase un fost parlamentar bulgar acuzat de spălare de bani şi spionaj pentru un serviciu secret al Rusiei şi pusese interdicţie de intrare pentru doi cetăţeni ruşi care căutau să influenţeze în mod subversiv cursul politicii externe a Bulgariei. Acum Sofia caută trei agenţi GRU - spionajul militar rus - acuzaţi de otrăvirea unui om de afaceri bulgar cu Noviciok, otrava folosită împotriva fostului dublu spion Serghei Skripal şi recent împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi.