Documentul pierdut care a schimbat istoria Americii jpeg

Documentul pierdut care a schimbat istoria Americii

📁 Documente istorice
Autor: Redacția
🗓️ 17 septembrie 2012

Un document secret cu planurile de luptă ale generalului Robert Lee, din timpul Războiului Civil dintre nordişti şi sudişti, a fost pierdut şi apoi găsit de Unioniştii din Nord, într-o cutie cu trabucuri. Ordinele scrise de mână de generalul Lee ar fi dus la victoria sudiştilor, relatează Daily Mail.

 Patru zile după ce documentul a fost găsit, a avut loc cea maiimportantă bătălie din Războiul Civil, la Sharpsburg. Generalul unioniştilor, George McClellan, a ştiut cum să acţioneze.

Generalul Lee ştia că un război de durată îi favoriza pe nordişti, pentru că erau mai bine aprovizionaţi şi aveau trupe mai multe. Astfel că el a plănuit să atace directUniunea, să-i ameninţe oraşele şi apoi să dea o lovitură decisivă asupra adversarilor demoralizaţi.

 Lee a deci să-şi împartă armata în patru. Şi-a detaliat planul în Ordinul Special 191 şi a distribuit maimulte copii comandanţilor. După ce le-au citit, aceştia au ascuns ordinele cât mai bine:unul şi-a cusut documentul în căptuşeala hainei, altul l-a ars, altul l-a mâncat. O copie a rămas însă la vedere, nimeni nu a stabilit deocamdată cum.

Copia pierdută se afla într-un plic, în care se aflau şi câteva trabucuri, şi care a fost pierdut sub un copac. Armata unionistă, care urmărea trupele lui Lee, l-a găsit.

Ziua bătăliei de la Antietam, lângă Sharpsburg, a fost cea maisângeroasă din istoria Americii:peste 23.000 de oameni au murit, pe 17 septembrie 1862.

sursa:http://www.gandul.info