Documente ţinute la SECRET de Anglia despre Agatha Christie jpeg

Documente ţinute la SECRET de Anglia despre Agatha Christie

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 9 octombrie 2012

Cunoscuta scriitoare britanică de romane poliţiste Agatha Christie nu a putut să obţină în anii '50 echivalentul titlului de Cavaler destinat femeilor pentru că oficialii din Regatul Unit de la acea vreme nu considerau că povestirile sale sunt destul de interesante, potrivit unor documente guvernamentale făcute publice recent şi citate de cei de la Daily Mail.

Creatoarea unor personaje precum Hercule Poirot sau Domnişoara Marple era considerată "o persoană fără pretenţii de intelectual" şi oficialii britanici spuneau că oferirea gradului de Comandor în Ordinul Imperiului Britanic ar fi este suficientă.

Aceştia nu i-au oferit nici actorului Alex Guinness titlul de Cavaler, pentru că luarea unei astfel de decizii a fost considerată a fi "prematură" şi au amânat oferirea unui alt onor scritoarei Iris Murdoch, "până în momentul în care va scrie ceva de mai bună calitate".

Comentariile de mai sus sunt parte a unor documente obţinute de jurnalişti sub legea accesului liber la informaţii.

Agatha Christie a scris 66 de romane poliţiste şi este considerată a fi cel mai bine vândut scriitor al Marii Britanii. Ea a primit titlul echivalent celui de Cavaler, care a fost oferit de regalitate femeilor abia în anul 1971, cu cinci ani înainte de moartea sa.

"Deşi un nou onor ar fi cu siguranţă popular, credem că lucrările doamanei Christie nu justifică mai mult de un grad de Comandor în Ordinul Imperiului Britanic", se mai scria în documentele respective.

"Nu mă pot gândi la niciun alt autor din secolul 20 care să fi oferit mai multă plăcere atât de multor oameni", a declarat nepotul scriitoarei, Mathew Prichard.

Alec Guinness, care realizase deja la acea vreme filme de succes precum "Great Expectations", "Kind Hearts And Coronets" şi "The Lavender Hill Mob" nu a obţinut titlul de Cavaler pentru că oferirea unui astfel de onor era considerată a fi "prematură".

"Oferitea unui titlu de Cavaler lui Alec Guinness ar fi prematură şi cu siguranţă nu merită un astfel de onor în momentul de faţă", se scria într-un document din anul 1954 al oficialilor britanici.

Actorul a primit gradul de Comandor în Ordinul Imperiului Britanic în anul 1955. Patru ani mai târziu, i s-a acordat, în cele din urmă, şi titlul de Cavaler.

Este posibil ca hotărârea să fi fost luată după ce acesta a câştigat premiul Oscar pentru rolul său din filmul "The Bridge On The River Kwai", care a apărut pe marile ecrane în anul 1957.

Scriitoarea Iris Murdoch era "prea tânără" pentru a primi o distincţie din partea Coroanei britanice

Se pare că şi scriitoarea Iris Murdoch a fost trecută cu vederea în anul 1959 la acordarea onorului echivalent titlului de Cavaler destinat femeilor, în ciuda faptului că publicase deja romane de succes precum "The Bell", "The Sandcastle" şi "Under The Net".

"Este foarte tânără şi ar trebui să aştepte, după părerea mea, poate până când scrie ceva de mai bună calitate", scria un oficial britanic de la acea vreme. Murdoch avea pe atunci vârsta de 40 de ani.

Scriitoarea a primit gradul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic abia în anul 1976 şi a trebuit să aştepte până în anul 1987 pentru a putea obţine titlul oferit de Coroana britanică şi scriitoarei Agatha Christie.

sursa:http://www.gandul.info