Document inedit publicat de MNIR  Telegrama împăratului Austriei, Franz Joseph, către regele Carol I al României: Am atacat Serbia jpeg

Document inedit publicat de MNIR. Telegrama împăratului Austriei, Franz Joseph, către regele Carol I al României: Am atacat Serbia

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 11 septembrie 2020

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a publicat pe pagina de socializare a instituției un document inedit cu o valoare istorică semnificativă. Este vorba despre telegrama trimisă de împăratul Austriei, Franz Joseph, către regele Carol I al României prin care îl informează pe rege despre declanșarea războiului cu Serbia și își exprimă speranța că prietenia și relațiile pline de încredere dintre ei vor sta la baza înțelegerii situației prezente, 15/28 iulie 1914. 

119029998 10164206011340438 8896241325141006883 o jpg jpeg

La 28 iunie 1914, asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand a creat premisele începerii Primului Război Mondial. După ce Criza din Iulie a spulberat orice şansă de a nu se ajunge la un conflict militar, Austro-Ungaria, sprijinită de Germania, a trimis Serbiei un ultimatum şi s-a pregătit de război. 

Ultimatumul austro-ungar, înmânat Serbiei la 23 iulie, expira în 25 iulie, la miezul nopţii. Condiţiile fuseseră astfel elaborate încât să fie imposibil Serbiei de a accepta ultimatumul, fără a-şi încălca grav suveranitatea şi mai ales mândria naţională.

În 24 iulie, armata sârbă a primit ordin de mobilizare, iar Austro-Ungaria şi-a retras personalul ambasadei, rupând astfel relaţiile diplomatice cu ţara vecină. În 25 iulie, împăratul Franz Joseph a semnat ordinul de mobilizare a armatei imperiale, atacul urmând a fi efectuat în 28 iulie. În 28 iulie, la ora 11:00 am, Austro-Ungaria a înmânat Serbiei declarația de război, monitoarele imperiale de pe Dunăre bombardând capitala Belgrad. Cu toată graba de a purta un război, Austro-Ungaria nu era însă pregătită pentru luptă.

La 30 iulie, Rusia a ordonat mobilizarea generală. În faţa acestui gest, Germania era pregătită să renunţe la ideea unui război şi să negocieze un aranjament care să fie avantajos tuturor părţilor. Situaţia era însă fără ieşire, ambele părţi se pregăteau de confruntare, astfel încât Imperiul German a declarat război Rusiei la data de 1 august.

Citește mai multe despre războiul dintre Austro-Ungaria și Serbia:

Primul front al Primului Război Mondial: Serbia în vara anului 1914