Autor 2431 vizualizări


În urma acţiunilor de excavare întreprinse în incinta unui teatru roman, în apropiere de Monte Cassino, Italia, arheologii au descoperit un disc solar intact şi inscripţionat, vechi de aproape 2000 de ani. Obiectul a fost sculptat într-un bloc de calcar, acest tip sferic fiind unul destul de comun în Roma Antică.


Nu numai că discul solar a supravieţuit fără a fi deteriorat timp de două milenii, dar imporanţa sa este cu atât mai mare cu cât încă se pot descifra două mici texte în latină. Se presupune că discul a fost lăsat în urmă în perioada medievală, când materialele de construcţie antice încercau a fi refolosite, iar discul fusese mutat de pe un loc proeminent, eventual pe partea de sus a unui stâlp în forumul din apropiere.

„ Mai puţin de o sută de astfel de discuri solare au supravieţuit, însă numai câteva sunt şi inscripţionate, iar acest detaliu face ca descoperirea să fie una într-adevăr importantă”, a declarat dr. Alessandro Launaro, lector al Universităţii Cambridge. Se pare că discul fusese o comandă a unui politician roman, Marcus Novius Tubula, care îşi sărbătorea în oraşul natal ocuparea unei funcţii în Tribunus Plebis.