Diplomaţie culturală: întâlnirea la nivel înalt a foştilor lideri politici din Europa de Est jpeg

Diplomaţie culturală: întâlnirea la nivel înalt a foştilor lideri politici din Europa de Est

📁 Istorie recentă
🗓️ 20 mai 2018

Foști lideri politici din Europa de Est au pledat, sâmbătă, pentru dialog ca instrument de promovare a păcii şi a securităţii, în particular în Peninsula Coreea, în cadrul conferinței ”Diplomaţie culturală: Uniţi în numele păcii - întâlnirea la nivel înalt a foştilor lideri politici din Europa pentru împărtăşirea unei culturi a păcii şi apel la susţinerea reunificării paşnice a Peninsulei Coreea".

Evenimentul a fost organizat la Palatul Parlamentului de organizaţia neguvernamentală sud-coreeană HWPL (Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light) şi ISACCL. La conferință au participat, printre alţii, fostul preşedinte român Emil Constantinescu, Stanislav Şuşkevici, primul preşedinte democrat din Belarus (1991 – 1994), fostul preşedinte albanez Rexhep Meidani (1997-2002), fostul preşedintele Ucrainei din perioada 2005 -2010, Viktor Iuşcenko, fostul preşedinte croat Stjepan Mesic, fostul şef al preşedinţiei colegiale a Bosniei Haris Silajdzic şi Milka Ristova, judecător al Curţii Supreme din Macedonia.

Emil Constantinescu, preşedinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului (ISACCL), a subliniat importanţa diplomaţiei culturale în relaţiile dintre state, pledând pentru dialog ca instrument de promovare a păcii şi a securităţii, în particular în Peninsula Coreea.

Stanislav Şuşkevici a declarat că problema reunificării Peninsulei Coreea nu poate fi soluţionată într-un singur pas. El a adăugat că esenţial în acest proces este înţelegerea reciprocă dintre cele două Corei.

Fostul preşedinte albanez Rexhep Meidani a estimat că dialogul este esenţial pentru reunificarea Peninsulei Coreea şi a apreciat drept încurajatoare evoluţiile din ultimele săptămâni, inclusiv anunţul privind o viitoare întâlnire între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un.