Dinozaurii se drogau cu ciuperci jpeg

Dinozaurii se drogau cu ciuperci

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 18 ianuarie 2016

Cu milioane de ani înainte de LSD şi rock ‘n roll, dinozaurii se pare că s-ar fi înfruptat din nişte specii de fungi cu proprietăţi psihedelice.

Mai exact, descoperirea cornului de secară fosilizat în chihlimbar pare să sugereze asta. Cornul secarei este un parazit al ierbii care are efecte otrăvitoare dar şi halucinogene asupra animalelor care consumă ciupercile. Cornul secarei este un fel de predecesor al dietilaminei lisergic (LSD), iar oamenii pot fi şi ei afectaţi, prezentând ca simptome spasme musculare şi halucinaţii, deoarece drogul provoacă o construcţie a vaselor de unde şi senzaţia de arsură.

Se pare că specia de fungi a chinuit animalele incă de pe vremea dinozaurilor. Bucata de chihlimbar din Myanmar care conţine un fir de iarbă a fost datată acum 100 de milioane de ani, conform raportului de săpătură publicat în revista Paleodiversity.

Iarba a evoluat odată cu dinozaurii şi tot fosilele sugerează că primele mari întinderi de iarbă au apărut acum 30 de milioane de ani, după extincţia in masă de la finele cretacicului. Chiar dacă nu foarte răspândită, iarba făcea parte din meniul dinozaurilor. Fecalele fosilizate numite coprolite conţin celule minuscule prezente doar la plante. Nu se ştie când cornul secarei a început să paraziteze iarba, dar specia seamănă foarte mult cu ce avem astăzi.

Compuşii psihedelici existau şi în cretacic, dar este dificil de spus ce efecte aveau asupra dinozaurilor. Totodată, este acum infirmată originea ciupercii în America de Sud, fosila dovedind prezenţa timpurie în Lumea Veche.

sursa:Live Science