Din sfaturile unei mame la o lună după căsătoria fiicei, 9 decembrie 1939: «Învață l să curețe în casă, să frece parchetul și peste tot să ți stea toată ziua la dispoziție»  jpeg

Din sfaturile unei mame la o lună după căsătoria fiicei, 9 decembrie 1939: «Învață-l să curețe în casă, să frece parchetul și peste tot să-ți stea toată ziua la dispoziție»

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 12 martie 2021

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov a publicat conținutul unei scrisori trimise în urmă cu mai bine de 80 de ani de Otilia Mureșianu către fiica sa Pica – Florica Pârvulescu și ginerele, Puiu – Eugeniu Pârvulescu, comandor aviator. Scrisoarea conține sfaturile unei mame la o lună după căsătoria fiicei.. Iată transcrierea scrisorii: 

9 decembrie 1939 
„Scumpule Picușor, te rog foarte mult nu îți îngreuna viața cu voia. Spui că trebuie să îți mături în cameră și să-ți cari apă. Pentru D-zeu dragă dar ce vrei? Să te rustifici de tot? Dar dacă ai un soldat la dispoziție (sau poate nici pe acela nu-l ai?) asta nu e scuză că e cu bocanci. Cumpără-i niște ciorapi groși sau niște pantofi de casă și pune-l la treabă. Învață-l să curețe în casă, să frece parchetul și să-ți care apă ca să ai pentru toată ziua și peste tot să-ți stea toată ziua la dispoziție.
Dragă Puiule! Te rog foarte mult, nu o lăsa pe Pica să facă treburi la care nu a fost obișnuită, că nici nu e demn pentru ea, și apoi poate să-i devină și fatală hărnicia asta, nefiind obișnuită a căra apă și a freca parchete. Nu zic să nu ștergi de praf, să faci ordine în cameră, chiar patul să-l faci, dar atât! Apoi cum înțelegi tu Picule să faci, dacă îți iei bucătărie? Vrei tu să te pui la gătit? Nici nu pricepi și apoi să te mai îngreunezi și cu treaba asta? Nu-i vorbă dacă ai avea o ordonanță isteață, nu ar fi lucru mare și dacă ai știi tu găti, dar cum știu că nu va fi nici una, nici alta nu știu zău ce vei face. Peste tot sunt foarte îngrijată de voi! Cum veți mânca, și ce? Tu care ai fost așa de alegătoare în mâncări, ce vei face? ... Încercați pe toate căile să vă faceți viața cât mai plăcută, dacă soarta v-a aruncat într-așa un loc.  
Ș-apoi dragă ca să nu te plictisești, fă lucruri de mână, pulovere ție și la soțul tău. Nicidecum să nu vă avântați la „pocher” și alte astfel de jocuri de cărți, nu luați exemplu rău de la alții. Puneți ban pe ban, că acolo nu aveți pe ce cheltui și de sărbători la tot cazul să mergeți sau la Sinaia cu Tița și Joe, sau să veniți la mine la Cluj. După cum vă permite punga.
Și tu Puiule dragă, fii sincer cu nevasta ta și dacă punga nu-ți permite cheltuieli prea mari, atunci spune-i, sau mai bine pune-i ei la dispoziție ceea ce poți, că ea știe să-și împartă foarte bine banii, iar tu Picule dragă niciodată să nu te arăți nemulțumită, ca să-i faci lui neajunsuri, și griji, și gânduri. Fericiți sunt oamenii care se mulțumesc cu cât au!
Acum destul cu sfaturile bătrânești, dar mult folositoare!”   (Arhiva Mureșenilor, Fond Personalități diverse, nr. inv. 1378)

Foto (sus): Florica Mureșianu – devenită prin căsătorie Florica Pârvulescu