Dezvăluiri controversate în presa israeliană  România, acuzată că ar fi "vândut" evrei în perioada comunistă jpeg

Dezvăluiri controversate în presa israeliană. România, acuzată că ar fi "vândut" evrei în perioada comunistă

📁 Holocaust
🗓️ 19 februarie 2013

Revista militară Israel Defense a publicat recent un material în care susţine faptul că, timp de mai multe decenii, statul israelian ar fi “cumpărat” evrei din România, prin intermediul unor canale clandestine.

Potrivit sursei citate, de scoaterea evreilor din ţară se ocupă agenţia “Nativ”, un serviciu secret israelian responsabil cu menţinerea legăturilor şi asistarea evreilor din fosta URSS şi din Europa de Est.

„Încheiasem o înţelegere cu ei provind o <<cotă>>anuală de evrei în fiecare an”, a povestit Yacov ("Yasha") Kedmi, fostul lider al agenţiei „Nativ” în perioada 1992-1999. „Noi eram principala sursă de valută străină pentru serviciile secrete din România. Câteodată plăteam cu cecuri, altădată cu bani gheaţă (...)”, a adăugat acesta.

  Jurnaliştii străini spun că, începând cu finele celui de-Al Doilea Război Mondial şi până la căderea regimului comunist, statul israelian, susţinut uneori financiar chiar şi de Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a plătit autorităţilor române sume exacte pentru fiecare evreu;în schimb, românilor le era permis să imigreze în Israel.

“La începutul fiecărui an, mergeam la Bucureşti, stabileam cotele şi tarifele – cât trebuia să plătim pentru un copil, cât de mult pentru un adult, cât trebuia să plătim în plus pentru persoanele calificate sau cu un anumit statut”, a mai povestit Kedmi, adăugând că preţurile porneau de la 100 de dolari şi ajungeau chiar şi la câteva mii. Spre exemplu, pentru un medic se putea plăti şi 10.000 de dolari.

Publicaţia mai arată că “înţelegerea” între cele două state a fost stabilită la finele anilor ’50, când Nikita Sergheevici Hruşciov, prim secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, a vizitat România. Atunci, Gheorghe Gheorghiu Dej ar fi acceptat propunerea, iniţial cerând “doar bunuri, nu bani” în schimbul evreilor.

  Aşadar, Israelul se angaja să ajute România să obţină echipamentul necesar pentru extracţiile de ţiţei de la Floreşti.

O serie de negocieri directe ar fi fost făcute însă în 1965, mai scrie revista israeliană. „Nicun evreu nu a părăsit vreodată România fără a se face plata”, a precizat şi istoricul Shlomo Leibowitz. „România permitea ieşirea acestora din ţară doar dacă era în interes de serviciu sau alteceva. Când nu existau motive serioase nu conta cât de mulţi bani se plăteau. (...) Shaike trebuie să facă faţă dificultăţilor la fiecare şase luni, rediscutând termenii înţelegerii. Nu au existat niciodată nişte reguli scrise”, a mai spus acesta.

sursa: http://www.gandul.info