Dezbatere „Historia“: România, ţintă prioritară pentru rachetele nucleare ale Rusiei  Unde se va ajunge? jpeg

Dezbatere „Historia“: România, ţintă prioritară pentru rachetele nucleare ale Rusiei. Unde se va ajunge?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 17 aprilie 2015

Rusia va considera ţările care găzduiesc sisteme antirachetă ale NATO drept ţinte prioritare, a declarat Vasili Gherasimov, şeful Statului Major al armatei Ruse.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE  

NATO a răspuns prin vocea purtătorului de cuvânt al Alianţei, Oana Lungescu, că Rusia amplifică tensiunea prin utilizarea capacităţilor nucleare ca mijloc de intimidare.” Rusia este cea care a început să utilizeze armele nucleare ca instrument în strategia de intimidare.   

Rusia a intensificat retorica nucleară şi exerciţiile nucleare. Bombardiere ruse care pot transporta arme atomice efectuează zboruri în apropierea frontierelor Alianţei. De asemenea, Rusia a ameninţat că va instala rachete nucleare în regiunile Kaliningrad şi Crimeea. Aceste activităţi şi această retorică nu contribuie la transparenţă şi la predictibilitate în contextul modificării substanţiale a mediului de securitate din cauza acţiunilor agresive ale Rusiei în Ucraina", a mai spus Oana Lungescu.   

Creşterea tensiunii între NATO şi Rusia aminteşte de cele mai dramatice momente ale Războiului Rece. Unde se va ajunge? Cum au evoluat relaţiile dintre România şi Rusia din punct de vedere istoric şi la ce ne putem aştepta?Istoricii Constantin Corneanu şi Ciprian Plăiașu abordează aceste teme la ”Dezbaterile Historia” de la ora 11.00, la Adevărul Live, emisiune moderată de Ion M. Ioniţă.