Dezbatere Historia: Prăbușirea României Mari  De ce am cedat Basarabia | VIDEO jpeg

Dezbatere Historia: Prăbușirea României Mari. De ce am cedat Basarabia | VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 26 iunie 2020

Acum 80 de ani, Bucureștiul primea o telegramă de la Moscova prin care URSS solicita guvernului României cearea Basarabiei și a părții de nord a Bucovinei. În lipsa unui răspuns satisfăcător, primit în 24 de ore, URSS urma să declanșeze ofensiva militară împotriva României, se preciza în textul ultimatului. 

Pe 27 iunie, 1940, Regele Carol al II-lea a convocat Consilul de Coroană, un organism consultativ, și după două ședințe, a decis să accepte cererile lui Stalin. De ce am cedat așa de ușor? De ce nu am fost capabili să ne apărăm? Putea România șă ia altă decizie, în condițiile în care Hitler și Stalin își împărțiseră sferele de infuență în Europa prin Pactul Ribbentrop-Molotov?

Discutăm despre momentul cedării Basarabiei și consecințele acestui act, la Dezbaterile Historia, live pe Facebook Historia și Adevărul, cu profesorul Iulian Fota, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorire Militară și cu istoricul Manuel Stănescu. O emisiune moderată de Ion M.Ioniță, redactor-șef Historia.