Dezbatere «Historia»: Înfrânţi şi uitaţi? 75 de ani de la cea mai mare înfrângere a Armatei Române / VIDEO jpeg

Dezbatere «Historia»: Înfrânţi şi uitaţi? 75 de ani de la cea mai mare înfrângere a Armatei Române / VIDEO

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 2 februarie 2018

Se împlinesc, vineri, 75 de ani de la sfârşitul bătăliei de la Stalingrad. A fost o încleştare gigantică între Uniunea Sovietică şi Germania nazistă. Din păcate, deşi erau prost echipaţi, soldaţii români au fost aruncaţi în cumplita bătălie de pe Volga. A urmat o înfrângere dezastruoasă pentru Armata Română.

Peste 250.000 de soldaţi români au ajuns pe teatrul de operaţiuni de la Stalingrad. Deznodământul: 158.854 de morţi, răniţi şi căzuţi în captivitatea sovietică. Două armate române au fost practic anihilate Cauzele acestui dezastru militar fără precedent în istoria Armatei Române sunt multiple, un loc semnificativ având decizia lui Ion Antonescu de a angaja un corp expediţionar atât de numeros fără un acord clar cu partenerul de alianţă care să stipuleze condiţiile cooperării. Dotarea insuficientă şi-a spus cuvântul, în zilele contraofensivei sovietice marile unităţi române fiind în imposibilitate de a face faţă atacului masivelor grupări blindate sovietice. Mai mult, partea germană a pus eşecul pe seama românilor, care, la rândul lor, i-au acuzat pe partenerii de alianţă de nerespectarea obligaţiilor asumate la începutul campaniei şi angajarea total deficitară a forţelor pe front.

Cum a schimbat bătălia de la Stalingrad desfăşurarea celui de-Al Doilea Război Mondial? De ce a decis mareşalul Ion Antonescu să angajeze peste un sfert de milion de soldaţi români în bătălie de la Stalingrad? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde Manuel Stănescu, istoric militar, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru şi transmisă pe adevarul.ro.