Dezbatere Historia: Nadia și Securitatea, dezvăluiri șocante | VIDEO jpeg

Dezbatere Historia: Nadia și Securitatea, dezvăluiri șocante | VIDEO

📁 Istoria Sportului
Autor: Redacția
🗓️ 9 aprilie 2021

În noaprea de 27 spre 28 noiembrie 1989, un grup de şapte persoane se îndrepta spre frontiera dintre România şi Ungaria în zona localităţii Cenad. Erau oameni hotărâţi să fugă din România ştiind foarte bine că îşi riscau viaţa în încercarea de trecere ilegală a frontierei. Grănicerii români aveau cele mai stricte ordine pentru a-i opri pe cei care încercau să scape către Vest, în număr tot mai mare, pe măsură ce viaţa din România devenea din ce în ce mai grea.

Grupul a avut şansă şi a reuşit să ajungă în partea maghiară a frontierei, unde grănicerii unguri au avut un adevărat şoc constatând că între fugari se afla una dintre celebrităţile sportului mondial, Nadia Comăneci. Vestea a fost preluată de presa din întreaga lume şi a căzut ca un trăsnet la Bucureşti. Regimul primea o lovitură devastatoare de imagine. Peste câteva zile, marea campioană va ajunge în Statele Unite.

De ce a ales Nadia să plece din România asumându-şi riscuri enorme? Istoricul Ştejărel Olaru a cercetat documentele, dosarele Securităţii şi a aflat lucruri incredibile despre viaţa Nadiei Comăneci, ca un trofeu al regimului comnunist, ţinută prizonieră în propria ţară. Cum s-a raportat societatea comunistă la celebritatea Nadiei, ce a vrut regimul să facă din marea campioană? Discutăm la Dezbaterile Historia, cu Stejărel Olaru, autorul cărţii Nadia şi Securitatea şi cu jurnalistul Ovidiu Nahoi, redactor-şef RFI România, într-o emisiune moderată de Ion M.Ioniţă, redactor-şef Historia.