VIDEO Dezbatere „Historia”: Misiunea militară care a schimbat fața Armatei Române jpeg

VIDEO Dezbatere „Historia”: Misiunea militară care a schimbat fața Armatei Române

📁 Istorie Modernă Românească
Autor: Redacția
🗓️ 13 octombrie 2017

La mijlocul lunii octombrie a anului 1916, generalul francez Henri Berthelot, conducătorul Misiunii Militare Franceze în România, ajunge la Iași, unde are parte de o primire fastuoasă. 

Îl întâmpină Regele Ferdinand și prim-ministrul Ion I. Brătianu – iar Brătianu îi spune: „Salut în Dvs. pe viitorul șef al Marelui Cartier General”. Berthelot se mulţumește doar cu titlul de consilier militar al Regelui, însă această propunere neașteptată, de a ocupa cea mai înaltă funcţie militară din statul român, denotă în mod cert disperarea autorităţilor române, cauzată de înfrângerile militare din toamna lui 1916.

Existenţa României era ameninţată de pătrunderea tot mai adâncă pe teritoriul ei a trupelor Puterilor Centrale. Dezastrul nu a mai putut fi evitat, iar Bucureștiul și o mare parte din teritoriul ţării aveau să fie ocupate. Autorităţile centrale s-au retras la Iași, împreună cu rămășiţele Armatei române și sute de mii de refugiaţi. A urmat o iarnă a disperării, dar și o primăvară a renașterii naţionale, la care a contribuit în mod semnificativ efortul depus de membrii Misiunii Militare Franceze pentru refacerea contingentelor militare româneşti.

Cum s-a implicat Misiunea Militară Franceză în refacerea Armatei Române? Care a fost rolul militarilor francezi în bătăliile din vara anului 1917? Cum a devenit generalul francez Berthelot „mai român decât românii”?

La aceste întrebări, dar şi la multe altele, au răspuns istoricii Dan Falcan și Dorin Stănescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă în direct de site-ul adevarul.ro.