Descoperirea neobișnuită a celui mai vechi și lung manuscris egiptean jpeg

Descoperirea neobișnuită a celui mai vechi și lung manuscris egiptean

📁 Egiptul Antic
Autor: Laura Ghitoi
🗓️ 17 septembrie 2015

Cel mai vechi și lung manuscris egiptean a fost găsit zilele trecute la Cairo și specialiștii spun că are peste 4000 de ani. Elementul bizar al descoperirii este faptul că manuscrisul se afla de 70 ani în posesia Muzeului Egiptean de Arheologie.

Contrar tuturor descoperirilor clasice din siturile arheologice, manuscrisul a fost găsit printre rafturile depozitului Muzeului Egiptean de Arheologie din Cairo, unde fusese abandonat și uitat de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial.

Perioada din care se presupune că face parte documentul este cea dintre Regatul Vechi și cel de Mijloc, documentul având astfel cel puțin 4000 de ani, o vârstă record pentru manuscrisele găsite până acum în Egipt. Totodată, măsoară aproximativ doi metri și jumătate în lungime și este înscripționat pe ambele părți, acest fapt garantându-i și poziția de cel mai lung manuscris egiptean găsit vreodată.

Documentul este făcut din piele, aspect care îl face foarte rar și implicit, mai valoros. Majoritatea manuscriselor care au fost păstratepână acum sunt confecționate din papirus, resursă vegetală esențială pentru documentele egiptenilor. Cum pielea era foarte greu de prelucrat și de folosit, se poate deduce faptul că documentul are o importanță deosebită. Singurele documente pe suport de piele care au fost descoperite până acum au aparținut preoților, fiind folosite la recitarea textelor sacre în timpul ritualurilor spirituale.

Despre istoria și traseul documentului se știu puține lucruri. Singurele informații care au ieșit la lumină provin de la Institutul Francez de Arheologie din Cairo care cumpărase manuscrisul de la un dealer de antichități cândva după cel de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, a fost donat Muzeului din Cairo, în ale cărui depozite s-a pierdut în negura timpului, ieșind la lumină de curând.

Manuscrisul, fiind scris pe piele, nu este în condiție excelentă, numeroase bucățele din ele fiind desprinse. Pentru moment, acesta va fi recondiționat pentru a putea fi analizat mai bine.