Descoperirea care confirmă existenţa Betleemului, locul naşterii lui Isus jpeg

Descoperirea care confirmă existenţa Betleemului, locul naşterii lui Isus

📁 Istoria Religiilor
Autor: Redacția
🗓️ 25 mai 2012

O bucată de sigiliu de acum 2.700 de ani, descoperită recent de arheologi, ar putea fi dovada existenţei oraşului Betleem, locul unde s-a născut Isus, informează Daily Mail.

Artefactul de dimensiunea unei monede este inscripţionat cu numele oraşului Betleem, aceasta fiind prima menţiune despre localitatea naşterii Domnului, în afară de Vechiul Testament.

Bucata de sigiliu cu diametrul de 1.5 centimetri a fost inscripţionată în alfabetul ebraic folosit cu 700 de ani înainte de naşterea lui Isus şi a fost descoperit alături de un vas ceramic din aceeaşi perioadă.

Obiectul a fost descoperit în timpul unor căutări la zidurile vechii cetăţi a Ierusalimului. Eli Shukron, arheologul care a condus cercetările, este de părere că sigiliul a fost aplicat pe un document administrativ trimis de la Betleem la Ierusalim.

Pe primul rând al sigiliului scrie “Beshava'at”, ceea ce în ebraică înseamnă “al şaptelea” şi reprezintă, potrivit lui Shukron, anul de domnie al unui rege. Numele oraşului Betleem este scris în rândul din mijloc, iar pe ultimul rând se mai vede doar litera “ch”, de la “melech”, echivalentul pentru “rege”.

Acest sigiliu devine prima prima atestare a oraşului Betleem, care era menţionat doar în textele biblice.

Până în prezent au mai fost descoperite alte 40 de sigilii datând din aceeaşi perioadă, dar niciuna nu mai face referire la oraşul în care s-a născut Isus.

sursa:gandul.info