Descoperire spectaculoasă în Egipt: cele mai vechi hieroglife monumentale / FOTO  jpeg

Descoperire spectaculoasă în Egipt: cele mai vechi hieroglife monumentale / FOTO

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 27 iunie 2017

Arheologii au descoperit cele mai vechi hieroglife monumentale cunoscute până acum, cu o vechime de circa 5.200 de ani. Hieroglifele de mari dimensiuni sunt inscripționate pe stâncile din apropierea statului egiptean El-Khawy.

”Recent descoperitul sit artistic de la El-Khawy conservă unele din cele mai timpurii și mai mari semne din etapele de formare ale scrierii cu hieroglife și furnizează dovezi privind modul în care vechii egipteni au inventat sistemul lor unic de scriere”, a declarat John Darnell, profesor la Universitatea Yale, care a condus expediția ce a descoperit stânca inscripționată cu hieroglife.

Cele patru hieroglife au o înălțime de circa 70 de centimetri și au fost inscripționate în jurul anului 3.250 î. Hr. Unul dintre semne prezintă un cap de taur pe un par scurt, un simbol descoperit și în alte situri egiptene.

3 jpg jpeg

”Capul de taur pare să fie un simbol al puterii regale în timpul perioadei de formare a statului egiptean”, a precizat Darnell, conform Agerpres.

Celelalte trei semne prezintă două berze, spate în spate, cu o pasăre ibis între ele. Acest aranjament sugerează că cele trei semne reprezintă ”o declarație despre cosmos prin intermediul ciclului solar”, a explicat Darnell, notând că aranjamente similare au fost descoperite și în alte situri egiptene.

Arheologii au descoperit și o altă inscripție, care prezintă de această dată o turmă de elefanți, realizată între 4.000 și 3.500 de ani î. Hr. Unul dintre elefanții adulți a fost desenat cu un pui de elefant în interiorul corpului. ”Un mod incredibil de rar de a reprezenta o femelă gestantă”, a precizat Darnell.

4 jpg jpeg

Foto: Ministerul Antichităților din Egipt