Descoperire rară în Egipt: un bust al împăratului roman Marcus Aurelius jpeg

Descoperire rară în Egipt: un bust al împăratului roman Marcus Aurelius

📁 Egiptul Antic
🗓️ 14 mai 2018

Arheologii din Egipt au făcut o descoperire neaşteptată: un bust al împăratului roman Marcus Aurelius, cunoscut pentru ideile sale filozofice.

Descoperirea a fost făcută în Templul din Kom Ombo (aflat în oraşul Aswan, în partea de sud a Egiptului), unde se derulează un întreg proiect de conservare ca urmare a infiltrărilor de apă subterană, relatează Associated Press, citată de Newsweek.

Statuia e fost considerată de arheologi unică, deoarece reprezentările sculptate ale împăratului Marcus Aurelius sunt rare în Egipt.

Echipa a mai descoperit şi alte artefacte, inclusiv un altar pentru zeul Osiris-Ptah-Neb, datând din perioada celei de-a 25-a dinastii, la un templu din Luxor, aflat la câteva ore de Kom Ombo. Totodată, au mai fost găsite şi un panou din piatră pe care este reprezentată o masă de ofrandă cu un berbec şi o gâscă pe ea, simbol al zeului Amon (zeul Soarelui), a anunţat duminică ministrul Antichităţilor din Egipt. 

  Anterior, în martie, arheologii au găsit, în Templul Kom Ombo, multiple piese ale unei statui a Faraonului Ramses al II-lea. Descoperirile sunt de mare importanţă deoarece anterior erau dovezi limitate că templul a fost folosit în era modernă a Egiptului. 

Restul statuii însă nu a fost descoperit, dar arheologii continuă eforturile lor, în speranţa că o vor găsi.

O altă descoperire notabilă recentă la templu este reprezentată de o gravură în ceramică despre care se crede că este cea mai veche gravură găsită în Kom Ombo.

Templul din Kom Ombo, care este deschis publicului este o atracţie unică în Egipt, deoarece, spre deosebire de alte sit-uri, este dedicat a două două zeităţi: zeul local crocodil Sobek (zeu al apei şi al inundaţiei) şi lui Horus cel Bătrân (supranumit şi Haroeris, zeul cu cap de şoim, divinitatea războiului)