Descoperire periculoasă: un uluitor complex funerar imperial ar putea fi înţesat cu capcane mortale jpeg

Descoperire periculoasă: un uluitor complex funerar imperial ar putea fi înţesat cu capcane mortale

📁 Istoria Orientului îndepărtat
Autor: Redacția
🗓️ 30 decembrie 2012

În urma descoperirii unui palat secret în giganticul complex funerar al primului împărat al Chinei, arheologii chinezi au emoţii. Mausoleul este cea mai importantă descoperire arheologică de la identificarea mormântului lui Tutankhamon în 1922 până astăzi, însă specialiştii chinezi sunt îngrijoraţi din alt motiv:aceştia bănuiesc că palatul secret este înţesat cu capcane mortale şi cantităţi letale de mercur ce au ca scop uciderea oricărui intrus.

Palatul secret a fost descoperit în interiorul complexului funerar ce se întinde pe o suprafaţă de 56 de kilometri pătraţi şi care este păzit de peste 6.000 de soldaţi de teracotă, muzicieni şi acrobaţi. Structura descoperită are o lungime de 690 de metri şi o lăţime de 250 de metri şi cuprinde 18 clădiri în curtea palatului pe lângă clădirea principală, unde se presupune că se află împăratul. Palatul a fost scanat deja 3D cu ajutorul scannerelor volumetrice, experţii ajungând la concluzia că ocupă un volum 170.000 de metri cub. Cu alte cuvinte, mormântul primului împărat al Chinei măsoară cât un sfert din Oraşul Interzis din Beijing, palatul imperial folosit de ultimele două dinastii chineze (Ming şi Qing, 1318-1911). Mausoleumul a fost construit de-a lungul a 38 de ani, între 246 şi 208 î.e.n., fiind situat sub un deal înalt de 76 de metri.

Experţii cred că structura înaltă de 76 de metri, ce a fost acoperită cu pământ şi menţinută uscată cu ajutorul unui sistem complex de scurgeri, ascunde corpul împăratului şi pe cele ale curtenilor săi. Nimeni nu ştie care este starea trupurilor acestora, însă unul dintre principalii arheologi care lucrează la acest sit afirmă că e probabil ca acestea să fie distruse.

Dacă trupurile acestora sunt distruse, comorile nepreţuite descrise de pergamentele străvechi ce descriu complexul funerar sunt cel mai probabil intacte în interiorul mormântului. Arheologii cred că acestea sunt „păzite” de numeroase capcane letale.

„Este ca şi cum ai primi un cadou frumos împachetat, ştiind că înăuntru se află tot ce ţi-ai dorit vreodată, dar nu poţi să-l deschizi”, a explicat unul dintre arheologi pentru ziarul El Pais. Experţii chinezi afirmă că aceleaşi manuscrise ce descriu comorile nepreţuite din mormânt detaliază, totodată, şi capcanele numeroase din interiorul complexului funerar.

„Artizanii care au construit mormintele au instalat arbalete care vor fi activate cu siguranţă în cazul în care vreun hoţ încearcă să pătrundă înăuntru”, a explicat istoricul Guo Zhikun, unul din experţii care lucrează la mormântul lui Qinshihuang.

Chiar dacă capcanele pregătite acum mai bine de 2.000 de ani nu funcţionează, arheologii chinezi au altă problemă:concentraţia ridicată de mercur din interiorul mormântului. Măsurătorile arată că nivelul este ridicat, motivul fiind descris şi el în pergamentele străvechi. Se pare că inginerii imperiali au creat „râuri” de mercur în interiorul mormântului, astfel că nivelul acestui metal ar putea fi letal pentru orice aventurier neprotejat.

Guvernul chinez nu a luat încă o decizie privind complexul recent descoperit. Autorităţile vor mai aştepta o perioadă de timp, deoarece tehnologia actuală nu permite explorarea mormântului fără a distruge o parte din conţinutul său.

sursa:http://www.descopera.ro