Descoperire fascinantă în insulele Orkney: o “saună” din epoca bronzului jpeg

Descoperire fascinantă în insulele Orkney: o “saună” din epoca bronzului

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 29 septembrie 2015

Vârsta celor 30 de clădiri excavate variază între 4000 şi 1000 a.Hr., iar una dintre ele se pare că ar fi fost un soi de saună si folosirea sa ritualică pare extrem de plauzibilă. În cadrul proiectului finanţat de Historic Scotland şi de Comisia pentru Monumente din Scoţia, cercetătorii au realizat fascinanta descoperire la periferia sitului preistoric Links of Noltland, pe insula Westray, acolo unde în 2009 a fost scoasă la iveală aşa-numita “soţie” din Westray, probabil cea mai veche reprezentare a unui chip uman din Marea Britanie.

Cercetările se desfăşoară de ceva ani, dar cea mai recentă descoperire o construcţie foarte bine conservată, de epoca bronzului, despre care se presupune că ar fi avut o funcţie foarte specializată şi ar fi fost folosită de anumite grupuri pentru a desfăşura rituri de trecere sau ceremonii religioase. Este însă posibil ca alte activităţi să fi inclus băile cu aburi, terapiile, naşterile sau tratamentul bolnavilor.

Este vorba despre o clădire mare, importantă pentru comunitatea care a ridicat-o, cu o reţea complexă de celule ataşate de ea şi o rezervă pentru apă în centrul structurii, unde s-ar fi putut fierbe apa şi produce aburi. Arhitectura complicată şi gradul de sofisticare a clădirii sugerează că aceasta nu era destinată doar gătitului. Nu se ştie însă dacă se organizau banchete, cu sau fără tentă ritualică, sau dacă pur şi simplu era o saună. Descoperirea marchează oricum doar începutul unei investigaţii amănunţite cu rolul de a întelege activităţi desfăşurate acum mii de ani. Mai întâi, experţii au reuşit să îşi dea seama că pietrele se încălzeau pe o vatră şi apoi plasate în rezervorul cu apă, ceea ce producea o mare cantitate de aburi. Apa fierbinte s-ar fi folosit printre altele pentru pregătirea hranei, infuzii, spălarea textilelor etc.

Cu toate acestea, poziţia oarecum ascunsă a construcţiei şi accesul dificil indică şi probabilitatea unei altfel de utilizări, de către un grup mai restrâns. Exemple din alte zone arată că astfel de locuri sunt asociate frecvent cu săvârşirea unor acte ritualice. În Scandinavia de pildă, şi în ziua de azi sauna nu reprezintă doar un prilej de relaxare, ci şi de discuţii importante. În tradiţiile nativilor americani, activitatea de la saună are reguli clare şi semnificatie spirituală. În condiţiile climatice dificile de la Noltland, ideea unei clădiri subterane încălzite care să servească drept sanctuar nu pare deloc exagerată.

sursa:Heritage Daily