Descoperire ce ar putea rescrie Istoria Australiei jpeg

Descoperire ce ar putea rescrie Istoria Australiei

📁 Antichitate
Autor: Cezara Anton
🗓️ 21 mai 2013

The Sidney Morning Herald titrează pe pagina sa de internet faptul că cinci monede de cupru şi o hartă veche-ce indică locul unde au fost găsite-au potenţialul de a modifica tot ce se ştie până acum despre descoperirea Australiei. Testele de laborator au indicat că monedele au o vechime de peste 1000 de ani, aparţinând, conform cercetătorilor, secolelor X – XIV. Acest lucru ar însemna că primele debarcări în Australia nu au avut loc în secolul al XVII-lea, ci mult mai devreme decât s-a crezut.

În 1979, Maurie Isenberg, soldat australian însărcinat în 1944 cu manipularea unui radar aflat pe una din Insulele Wessel-nelocuite, aflate în apropierea coastei de nord a continentului-redescoperă cutia de conserve în care pusese un număr de cinci monede, găsite în nisip. Decide să le trimită unui muzeu pentru identificare, mai mult, marchează pe hartă locul unde au ieşit la iveală. Însă, din nou, monedele sunt date uitării, până când, în 2013, antropologul Ian McIntosh, profesor la Universitatea din Indiana, reuşeşte să le readucă la lumină.

Împreună cu o echipă de istorici, arheologi, geomorfologi australieni, americani şi aborigeni, McIntosh descoperă că monedele provin din sultanatul Kilwa, care astăzi este o ruina protejată ca World Heritage Site sub egida ONU. Kilwa se află pe o insulă pe coasta Tanzaniei, care între secolele XIII şi XVI era un port înfloritor. Monedele sunt primele fabricate în Africa Subsahariană şi, potrivit lui McIntosh, se găsesc doar în două zone în afara locului unde au fost produse şi anume, în Oman şi Australia.  

Această descoperire poate să confirme asumpţia arheologilor că existau rute maritime vechi de peste 1000 de ani între Africa de Est, Arabia, India şi Insulele Moluce (cunoscute pentru mirodenii). Totodată, monedele pot fi rămăşiţele unei corăbii care a naufragiat în largul coastelor de nord ale Australiei. Pentru a găsi un răspuns mai clar, McIntosh organizează, în luna Iulie a anului curent, o expediţie în zona unde Isenberg a făcut descoperirile. Acolo, arheologul va căuta şi o peşteră secretă a aborigenilor, ce se pare că ar fi în apropierea locului marcat cu X pe harta soldatului australian. Se pare că ar adăposti bani şi arme antice.

Confirmarea ipotezelor ar putea modifica datele istoriei Australiei.