Descoperire arheologică importantă: 35 de piramide, dezgropate într un sit din Sudan jpeg

Descoperire arheologică importantă: 35 de piramide, dezgropate într-un sit din Sudan

📁 Antichitate
🗓️ 12 februarie 2013

Arheologii anunţă una dintre cele mi importante descoperiro de până acum, care rivalizează cu piramidele din Egipt:este vorba de o arie din Sudan cu o densitate atât de mare de piramide, încât specialiştii opinează că acum 2000 de ani unele au fost construite peste altele şi mai vechi, din lipsă de spaţiu.

Cel puţin 35 de piramide de mici dimensiuni şi mai multe morminte au fost descoperite de arheologi în situl Sedeinga din Sudan, în perioada 2009-2012, relatează Fox News.

Potrivit specialiştilor, acestea au o vechime de aproximativ 2.000 de ani şi au fost construite pe teritoriul fostului regat Kush, ce se învecina cu Egiptul şi, mai târziu, cu Imperiul Roman.

"Densitatea piramidelor este uriaşă", a arătat cercetătorul Vincent Francigny. "Întrucât acest obicei a durat sute de ani, oamenii au construit tot mai multe piramide şi astfel, după secole, au ocupat tot spaţiul rămas disponibil în necropolă. (...) La un moment dat au ajuns în punctul în care au fost nevoiţi să refolosească vechile pietre", a adăugat acesta, precizând că descoperirea este cu adevărat uimitoare chiar şi pentru arheologi.

Potrivit sursei citate, doar în anul 2011 au fost dezgropate 13 piramide pe o suprafaţă de teren de circa 500 de metri pătraţi.

Cele mai mari dintre piramidele descoperite au latura bazei de 7 metri, iar cea mai mică, înălţată pentru funeraliile unui copil, măsoară doar 75 de centrimetri. Chiar dacă pereţii acestora s-au degradat odată cu trecerea timpului, Francigny a explicat că cel mai probabil vârfurile piramidelor erau decorate cu frunze de lotus sau păsări.

În plus, unele piramide prezintă urme ale unor cupole interioare, care ar fi fost ataşate de colţurile construcţiei. Rolul acestora este totuşi neclar, cercetătorii arătând că ele nu îmbunătăţeau nici trăinicia piramidelor şi nici aspectul exterior.

Într-una dintre piramide a fost găsită o masă pentru ofrande, impodobită cu picturi ale zeiţei Isis şi ale zeului Anubis, cu cap de şacal, dar şi cu o inscripţie în limba mereoitică dedicată unei femei numite "Aba-ala":

"Oh, Isis! Oh, Osiris! Este Aba-ala. Faceţi ca ea să bea apă din bleşug. Faceţi ca ea să mânânce pâine din belşug. Faceţi ca ei să-i fie servite mese îmbelşugate"

În mormintele alăturate piramidelor au fost găsite resturi de schelet şi, în unele cazuri, artefacte.

Sursa:www.gandul.info