Demascarea torţionarilor  Sârbu de la Turda privea şi ucidea, Refic   tartorul fără chip   bătea tot ce prindea, Tilici din Oradea înfometa până la moarte deţinuţi jpeg

Demascarea torţionarilor. Sârbu de la Turda privea şi ucidea, Refic - tartorul fără chip - bătea tot ce prindea, Tilici din Oradea înfometa până la moarte deţinuţi

📁 Comunismul in România
Autor: Corespondenții „Adevărul”
🗓️ 13 februarie 2015

Teodor Sârbu (90 de ani), fost angajat la Securitatea din Turda, este acuzat că ar fi participat la uciderea a doi anticomunişti. Lui Refic Telep Fizula (90 de ani), din Dobrogea, fost şef peste puşcăriile „roşii“, îi plăcea să-i bată până la moarte pe duşmanii regimului. Neculai Tilici (87 de ani), fost şef al Penitenciarului Oradea, avea patima să-i înfometeze pe „nenorociţii” de după gratii.

Toti au fost demascaţi. Teodor Sârbu, Refic Telep Fizula şi Neculai Tilici au fost demascaţi de IICCMER, iar dosarele lor trimise la Parchet.  

Pe Libertăţii, o stradă din Turda cu nume nemeritat pentru un fost securist, la parterul unui bloc, locuieşte Teodor Sârbu (90 de ani), împotriva căruia Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a cerut, săptămâna aceasta, începerea urmăririi penale. Este acuzat că, în perioada în care a lucrat la Securitatea din Turda, ar fi omorât doi bărbaţi. „Sârbu Teodor a participat la împuşcarea numitului Lăluţ Remus, în localitatea Orosia (Mureş), dar există probe şi că ar fi fost implicat în împuşcarea lui Bihoreanu Viorel, în localitatea Papiu Ilarian (Mureş). Crimele au fost săvârşite în noaptea de 2 spre 3 august 1950, iar la înfăptuirea lor au participat mai multe cadre operative de la S.J.S.P. Turda“, spun cei de la Institut.

Continuarea pe adevarul.ro