De la demisia lui Benedict al XVI lea la alegerea papei Francisc jpeg

De la demisia lui Benedict al XVI-lea la alegerea papei Francisc

📁 Istoria Religiilor
🗓️ 14 martie 2013

Aceasta este cronologia evenimentelor de la Vatican de la anunţul surpriză al demisiei istorice a papei Benedict al XVI-lea, la 11 februarie, până la alegerea, miercuri, a succesorului său, argentinianul Jorge Mario Bergoglio care a luat numele Francisc.

-FEBRUARIE-

-11: Papa Benedict al XVI-lea (Joseph Ratzinger), în vârstâ de 85 de ani, ales al 265-lea papă în aprilie 2005 succedându-l pe Ioan Paul al II-lea, crează surpriză anunţându-şi demisia, începând cu 28 februarie, o premieră în peste şapte secole. Motivul invocat:nu mai are "suficientă forţă" să conducă Biserica Catolică din cauza "vârstei înaintate".

-13: Ultima mare liturghie din bazilica Sfântul Petru. Benedict al XVI-lea denunţă "loviturile aduse unităţii Bisericii" şi "diviziunile din cadrul corpului bisericesc".

-22:  Dezvăluirile adevărate sau false, care au punctat în 2012 scandalul Vatileaks, îşi fac din nou apariţia, menţionând un "lobby gay" la Vatican. "Bârfe" şi calomnii, răspunde Vaticanul.

-24: Dumnezeu i-a cerut să se "dedice mai mult rugăciunii şi meditaţiei", justifică Benedict al XVI-lea în cadrul ultimei sale rugăciuni Angelus în piaţa Sfântul Petru plină până la refuz de oameni.

-25: Vaticanul anunţă că raportul de anchetă în cazul scurgerilor de documente confidenţiale în anturajul lui Benedict al XVI-lea va fi transmis exclusiv viitorului papă.

-28: Benedict al XVI-lea promite "supunere necondiţionată" succesorului său:"Ţineţi-l pe Hristos în centrul vieţilor voastre", sfătuieşte acesta în ultimul său tweet. Acesta se retrage la reşedinţa de vară a papilor la Castelul Gandolfo, în sudul Romei, unde va locui timp de două luni. Ultimul mesaj papal:"nu voi mai fi papă, ci doar un pelerin". Demisia sa intră în vigoare la ora 19:00 GMT (21:00, ora României). Contul său de Twitter este închis şi Joseph Ratzinger devine "Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, papă emerit". Începe perioada numită "Sede vacante" (post vacant) în cursul căreia camerlengo, Tarcisio Bertone, este patronul interimar al Vaticanului.

-MARTIE-

-4 până la 11: Preconclav cu întâlniri ale celor 209 cardinali, alegători ai papei (sub 80 de ani) sau nu. Două sobe sunt instalate în Capela Sixtină, una pentru arderea buletinelor de vot, cealaltă pentru a degaja fie fum negru (în absenţa alegerii papei) sau fum alb (în caz de alegere).

-12: Cei 115 cardinali intră în conclav pentru a alege noul papă în secret absolut. Uşile Capelei Sixtine sunt închise cu cheia. Primul tur de scrutin:fum negru.

-13: Al doilea şi al treilea tur de scrutin:încă nu avem papă. 18:07 GMT (20:07, ora României), fum alb în urma celui de-al cincilea vot. Un papă este ales. 19:13 GMT (21:13, or României), "Habemus papam", anunţă cardinalul francez Jean-Louis Tauran de la balconul bazilicii Sfântul Petru, numele celui de-al 266-lea suveran pontif:arhiepiscopul de Buenos Aires, argentinianul Jorge Mario Bergoglio, în vârstă de 76 de ani, care devine Papa Francisc. Este vorba de primul papă din Americi şi primul papă iezuit. "Se pare că cardinalii au mers până la capătul lumii", declară acesta de la balconul bazilicii.

sursa: http://www.mediafax.ro/externe