De ce s a răspândit atât de rapid coronavirusul în Italia jpeg

De ce s-a răspândit atât de rapid coronavirusul în Italia

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 25 februarie 2020

Premierul italian Giuseppe Conte a criticat gestionarea „complet inadecvată“ dintr-un spital pentru a explica propagarea rapidă a coronavirusului în nordul Italiei.

„Este clar că există un focar acolo şi că de acolo virusul s-a răspândit... Acum se ştie, a existat o gestionare la nivelul unei structuri spitaliceşti complet inadecvată în conformitate cu protocoalele de siguranţă recomandate în astfel de cazuri şi aceasta a contribuit la răspândirea virusului”, a declarat premierul italian. 

Principalul focar al epidemiei a fost identificat la Codogno, în apropiere de Lodi, la 60 km sud de Milano. În această localitate de 15.000 de locuitori a fost spitalizat miercurea trecută un bărbat de 38 de ani. El este considerat drept „pacientul numărul zero“, sursa unui număr mare de cazuri identificate în Lombardia (nord-vest), regiunea cea mai afectată de virus, cu 200 de cazuri depistate dintr-un total de 270 în Italia, inclusiv şapte decese, relatează adevarul.ro.

Potrivit media, pe lângă soţia sa însărcinată în 8 luni şi alte rude, mai mulţi dintre medicii care l-au examinat au fost infectaţi, precum şi infirmiere, îngrijitori şi apoi pacienţi şi anturajul acestora.

”Personalul medical nu a recunoscut imediat simptomele virusului.... Nu este totuşi vina medicilor, simptomele sunt foarte greu de identificat cu precizie”, a declarat comisarul pentru situaţii de urgenţă Angelo Borrelli.

Simptomele celor internaţi erau identice cu cele ale unei gripe obişnuite: nimeni nu s-a gândit imediat la coronavirus. Niciunul din puţinii pacienţi diagnosticaţi nu fusese în China şi nici nu avuseseră contacte cu persoane sosite din China.

Creşterea bruscă a cazurilor de infectare cu coronavirus a făcut din Italia ţara cea mai lovită de coronavirus în Europa şi a treia pe plan mondial, după Coreea de Sud şi China.