Curtea Internațională de Justiție a cerut SUA să ridice sancțiunile împotriva Iranului jpeg

Curtea Internațională de Justiție a cerut SUA să ridice sancțiunile împotriva Iranului

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 4 octombrie 2018

Curtea Internațională de Justiție (CIJ), principalul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite, a cerut miercuri Statelor Unite să ridice sancțiunile împotriva Iranului care vizează ajutorul umanitar și aviația civilă.

Judecătorii CIJ au dat câștig de cauză Teheranului, care a susținut că sancțiunile americane impuse în luna mai de administrația președintelui american Donald Trump încalcă termenii Tratatului de prietenie americano-iranian din 1955 și distrug economia și moneda iraniene, relatează adevarul.ro.

Acuzând SUA de "strangularea economiei sale", Iranul a început o bătălie judiciară la CIJ după reintroducerea de către administrația Donald Trump de sancțiuni unilaterale severe împotriva Teheranului, care fuseseră suspendate în baza acordului nuclear semnat în 2015 de Teheran și marile puteri.

Iranul și-a exprimat miercuri satisfacția în legătură cu decizia Curții Internaționale de Justiție (CIJ) care i-a dispus Washingtonului să pună capăt sancțiunilor sale împotriva importurilor iraniene de bunuri necesare unor scopuri umanitare, informează AFP.

Statele Unite suspendă tratatul de prietenie cu Iranul

Statele Unite au anunțat că suspendă tratatul de prietenie cu Iranul, după ce regimul de la Teheran a adus in fata unei instanțe internaționale chestiunea sancțiunilor impuse Iranului de către Statele Unite.

Secretarul de stat Mike Pompeo a spus că decizia este întârziată cu 39 de ani – adică din momentul victoriei revoluției Islamice din 1979. Teheranul a numit Statele Unite drept „un regim ilegal”. Miercuri, Curtea Internațională de Justiție a cerut Statelor Unite să diminueze sancțiunile reimpuse regimului de la Teheran, după ce Washingtonul s-a retras din acordul nuclear din 2015 semnat de șase puteri ale lumii cu regimul de la Teheran.

Tratatul de prietenie cu Iranul – din care s-au retras acum Statele Unite – datează din 1955 și în baza lui și a relațiilor de „prietenie” dintre cele doua țări, acordă Curții Internaționale de Justiție jurisdicția asupra disputelor dintre ele. Acordul fusese încheiat într-o perioada de bune relații dintre regimul de la Teheran și cel american. După Revoluția Islamică din 1979, relațiile dintre cele doua țări au cunoscut multe momente de tensiune.