Cum reprezentau românii ciuma în urmă cu 200 de ani jpeg

Cum reprezentau românii ciuma în urmă cu 200 de ani

📁 Istorie Modernă Românească
Autor: Redacția
🗓️ 9 aprilie 2020

Zilnic, mureau peste 300 de bucureșteni. Se întâmpla în Țara Românească, în 1813, când „Ciuma lui Caragea” a secerat peste 90.000 de oameni. Singura salvare a românilor a fost Sfântul Haralambie, cunoscut în tradiția poporului român ca izbăvitorul epidemiei de ciumă, căruia i-au fost înălțate zi și noapte rugăciuni întru salvare. Acatistul închinat lui zice: „Bucură-te, izbăvitorule de ciumă și de foamete!”.

Astăzi, găsim dovada episodului de acum 200 de ani într-o icoană de colecție, realizată într-un atelier transilvănean la începutul secolului XIX, al cărei vizual, reconstituie excelent momentul în care Sfântul Haralambie leagă de grumaz reprezentarea ciumei cu un lanț greu de fier, pentru a nu mai face rău oamenilor.

Icoană pe glajă, Sfântul Haralambie pe tron, legând ciuma, ramă pictată, atelier transilvănean, prima jumătate a sec  XIX, piesă rară, provine din colecția familiei ieșene Leon Sculy Logotheti (1) jpg jpeg

Icoana pe sticlă „Sfântul Haralambie pe tron, legând ciuma”, plecând în licitație de la un preț de pornire de doar 250 de euro, provine din colecția familiei ieșene Sculy Logotheti, al cărei protagonist, chirurgul Leon Sculy, a fost primul decan al Facultății de Medicină din Iași. Precursor al neurochirurgiei românești, Leon Sculy, a fost un inovator, între altele este cel care a introdus în clinica apa sterilizată pentru spălatul mâinilor, a conceput un aparat destinat sterilizării materialului de sutură, a înlocuit sublimatul cu alte substanțe antiseptice, precum apa oxigenată etc.

 Icoana de colecție, alături de alte 150 de obiecte de artă sacrî, inclusiv icoane rarisime din perioada lui Mihai Viteazul, Matei Basarab ori Constantin Brâncoveanu, pot fi vizionate online pe artmark.ro. Licitația unei Colecții de Icoane va avea loc în Săptămâna Mare, marți, 14 aprilie, pe platforma Artmark Live.