Cum au simulat canadienii că sunt ocupaţi de NAZIŞTI, acum 70 de ani jpeg

Cum au simulat canadienii că sunt ocupaţi de NAZIŞTI, acum 70 de ani

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 21 februarie 2012

În urmă cu 70 de ani, pe 19 februarie 1942, Guvernul canadian a finanţat şi a pus în practică un exerciţiu macabru, vrând să demonstreze cum s-ar fi schimbat viaţa pe continentul nord-american, dacă naziştii ar fi câştigat cel de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, sute de militari îmbrăcaţi în uniforme naziste au invadat oraşul Winnipeg, după cum se poate observa în clipul postat pe CBS News.

În acea zi, numită "If Day" (Ziua "Ce-ar fi dacă..."), militarii deghizaţi au arborat un steag cu o svastică în centrul oraşului şi au ars cărţi, iar ziarul local a apărut în limba germană. În plus, oficiali de rang înalt din Winnipeg au fost "arestaţi".

Revistele Newsweek şi LIFE au tratat pe larg subiectul, iar pozele cu "nazişti" au apărut chiar pe copertele celor două publicaţii.

CBS spune că planul pus la cale de Guvernul canadian a fost atât de realist, încât locuitorii din Winnipeg au cumpărat obligaţiuni de stat în valoare de 23, 5 milioane de dolari. Ulterior, Canada a jucat un rol esenţial în victoria Aliaţilor, în cel de-al Doilea Război Mondial.