Cum arăta costumul popular din sudul României în anii `40 jpeg

Cum arăta costumul popular din sudul României în anii `40

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 29 martie 2021

Muzeul Județean Teleorman a postat pe pagina de socializare a instituției o fotografie inedită. Fotografia a fost realizată la 29 ianuarie 1941 și surprinde doi frați îmbrăcați în costume populare frumos ornamentate, specifice sudului României. 

Fotografia prezintă pe doi frați din Alexandria, Floricel și Speranța Hristea, fotografiați cu ocazia premiului obținut de Floricel la data de 29 ianuarie 1941.  
Cei doi copii sunt îmbrăcați în costume populare teleormănene, ceea ce ne arată că, încă din secolul trecut, la serbările școlare copiii se îmbrăcau în costume populare.
Fetița poartă ie cu mânecă scurtă, poale și boscele pereche. Ia este decorată cu cusături specific cămășilor de Teleorman: pe mânecă decorul formează altița și încrețul, iar pe piept are brodate râuri, compoziția decorativă fiind reprezentată de motive geometrice. Poalele sunt încrețite în talie, fiind decorate cu un registru brodat tot cu motive geometrice. Boscelele pereche sunt decorate de asemenea cu motive geometrice, decorul fiind subliniat de prezența paietelor și a dantelei pe margine. La gât fetița poartă mărgele.
Băiețelul poartă un costum popular compus din cămașă cu broderie pe piept, pantaloni albi cu decor la margine realizat din aplicarea unui șnur colorat, brâu și pieptăraș. Pe deasupra poartă o haină albă din dimie specifică Câmpiei Dunărene. Haina este spectaculoasă prin decorul pe care-l are, fiind brodată cu fire probabil de lână, ce formează motive geometrice și florale, scrie Muzeul Județean Teleorman.


1 166449994 3910963539023608 1577091829380434720 o jpg jpeg