Cum am reuşit să i „înfrângem” pe neanderthalieni? jpeg

Cum am reuşit să-i „înfrângem” pe neanderthalieni?

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 6 iunie 2012

Acum circa 100.000 ani, câteva specii de hominide colindau Pământul. Existau triburi de oameni de Neanderthal în Europa şi Asia de nord-vest, peşterile din restul Asiei erau locuite de oamenii de Denisova. Hominizi pitici din specia Homo floresiensis trăiau în arhipelagul indonezian, iar strămoşii apropiaţi ai oamenilor moderni colindau Africa. Cu toate acestea, oamenii de Cro Magnon, Homo sapiens, au fost singurii care au reuşit să se impună definitiv pe planetă şi să-şi elimine toţi concurenţii. În prezent, o echipă de oameni de ştiinţă încearcă să înţeleagă mai bine atuurile speciei noastre în faţa neanderthalienilor.

În primul rând, cu toate că neanderthalienii aveau un creier la fel de mare ca al oamenilor moderni, analiza atentă a craniilor celor două specii de hominide indică faptul că oamenii moderni au lobii frontali ai creierului puţin mai dezvoltaţi. Această regiune a creierului controlează luarea deciziilor, comportamentul social şi trăsături unice ale omului, precum creativitatea şi gândirea abstractă.

Cu toate acestea, neanderthalienii erau mai robuşti şi mai bine adaptaţi climei europene, comparativ cu oamenii de Cro-Magnon, este de părere Chris Stringer, paleoantropolog în cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Londra.

Însă dezvoltarea lobilor frontali ai creierului i-a ajutat pe primii oameni moderni să-şi diversifice regimul alimentar. Noi, oamenii din specia Homo sapiens, avem dinţi mai mici şi mai delicaţi decât ai neanderthalienilor, iar gândirea abstractă ne-a ajutat să descoperim noi metode a procesa şi găti alimentele.

"Cu cât procesăm mai mult alimentele, înainte de a le mânca, cu atât mai multă energie salvăm. La fel, dacă procesăm alimentele pentru copii, ei vor avea mai multe şanse de supravieţuire", afirmă Chris Stringer.Folosirea pe scară mai largă, comparativ cu neanderthalienii, a uneltelor şi armelor precum plasele de pescuit, laţurile şi arcurile cu săgeţi, este un indiciu evident al faptului că oamenii de Cro Magnon erau vânători-culegători mai eficienţi decât neanderthalienii.

În plus, se pare că neanderthalienii şi celelalte hominide care concurau cu strămoşii noştri direcţi nu beneficiau de un sistem de comunicare atât de eficient precum al speciei Homo sapiens.Combinaţia de abilităţi cognitive şi comportamentale ale primilor oameni moderni a fost factorul decisiv în competiţia acestora cu neanderthalienii.

sursa:descopera.ro