Cum a fost posibil să fie invadat Capitoliul  Culisele schimbării misiunii Gărzii Naţionale de către Pentagon jpeg

Cum a fost posibil să fie invadat Capitoliul. Culisele schimbării misiunii Gărzii Naţionale de către Pentagon

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 8 ianuarie 2021

Pentagonul a limitat misiunea Gărzii Naţionale din Districtul Columbia la suport în monitorizarea traficului înaintea mitingului de miercuri al susţinătorilor preşedintelui în exerciţiu Donald Trump în contextul certificării de către Congres a victoriei lui Joe Biden, relatează Washington Post, potrivit chron.com. După asaltul asupra Capitoliului, misiunea a fost schimbată, Iar unii oficiali locali acuză întârzieri ale intervenţiei Pentagonului 

Pentagonul a interzis ca membrii Gărzii Naţionale să fie înarmaţi sau în echipamente de revoltă, să interacţioneze cu manifestanţii sau să folosească resursele de supraveghere şi aeriene fără aprobarea secretarului apărării, potrivit unor memo-uri emise la solicitarea primarului Districtului Columbia, spun oficiali familiari cu ordinele. Garda Naţională din D.C avea permisiunea de a desfăşura o forţă de răspuns rapid doar ca soluţie de ultimă instanţă. Poliţia Capitoliului. cea care raportează Congresului şi are sarcina de a asigura protecţia acestuia, nu a solicitat suport din partea Gărzii decât în cursul zilei de miercuri, când mitingul la care chemase preşedintele în exerciţiu a escaladat prin luarea cu asalt a clădirii Capitoliului, relatează adevarul.ro.

Miercuri în preajma prânzului, şeful poliţiei Capitoliului a cerut ajutorul unor oficiali de rang înalt ai Pentagonului alături de oficiali ai municipalităţii. Unul dintre oficialii familiari cu apelul telefonic a declarat că şeful poliţiei a confirmat că are nevoie de ajutorul Gărzii Naţionale, iar răspunsul - care a venit aba după un moment de tăcere din partea unui oficial al secretarului Apărării - a fost că acest nu va fi posibil. Oficialul a răspuns în numele Secretarul Apărării, comandantul de facto al Gărzii Naţionale din D.C, care nu era prezent, motivând că nu doresc să audă „optica„ soldaţilor de la Capitoliu, au declarat doi oficiali din muncipialitatea districtului.

Muriel Bowser, primarul oraşului Washington D.C., democrat, a confirmat aceste detalii într-un interviu cu The Washington Post explicând că poliţia Capitoliului „a dat foarte clar de înţeles că au nevoie de ajutor excepţional, inclusiv din partea Gărzii Naţionale. Exista preocupare în rândul armatei legată de prezenţa personalului militar înarmat în jurul Capitoliului”. O altă îngrijorare a fost măsura în care Congresul a a invitat la această intervenţie. Un oficial din cadrul ministerului Apărării a declarat că generalul de la telefon nu a respins formal solicitarea, ci doar a subliniat imaginea negativă creată de prezentţa personalului militar la Capitoliu, un punct cu care primarul a fost de acord, iar ulterior a discutat chestiunea cu superiorii săi. Acesta a adăugat că Bowser a fost de acord că poliţia din D.C va veni în sprijinul forţelor de ordine de la Capitoliu, iar Garda va acorda asistenţă poliţiei DC în afara clădirii. Oficialul citat a mai spus că armata a vrut să fie soluţie de ultimă instanţă, în vreme ce oficialii militari îl îndemnaseră pe Bowser să ceară sprijin suplimentar din partea forţelor de ordine federale, ceea ce aceasta a făcut abia miercuri. Liderii de rang superior ai Pentagonului au evaluat ulterior solicitarea şi au activat Garda Naţională ca apoi să ceară guvernatorilor statelor vecine să trimită întăriri din partea propriilor gărzi.

Poliţia Capitoliului a fost copleşită

Totodată, oficialii au ridicat unele din limitările misiunii, permiţând echipamentul de revoltă, dar nu şi armele, pentru a stabili un perimetru de securitate în jurul Capitoliului. În cele circa trei ore în care Pentagonul a schimbat misiunea Gărzii Naţionale, poliţia Capitoliului a fost copleşită, iar manifestanţii au luat cu asalt clădirea, unde legiuitorii au fost nevoiţi să se pună la adăpost şi să se baricadeze în birourile lor. Pentagonul a lăsat apoi în seama forţelor de ordine federale să evacueze protestatari din clădire, ezitând să trimită garda în clădire. Până la lăsarea serii însă membrii ai Gărzii Naţionale s-au alăturat poliţiei Capitoliului şi agenţilor federali şi de poliţie pentru a restabili un perimetru de siguranţă în jurul clădirii. Joi, au fost trimise forţe ale Gărzii Naţionale din mai multe state.

La 24 de ore de la breşa de securitate de la Capitoliu, secretarul interimar al Apărării Christopher Miller a calificat violenţele „reprobabile şi contrare principiilor Constituţiei Statelor Unite”. Ryan McCarthy, secretarul armatei SUA, comandantul de facto al Gărzii Naţionale a Districtului Columbia în numele preşedintelui, întrucât D.C nu e un stat, a spus că 6.200 de soldaţi din Garda Naţională, inclusiv din alte state, vor fi desfăşuraţi în oraş şi în jurul oraşului pentru a asigura securitatea. Autoritatea prezidenţială asupra Gărzii Naţionale din D.C este delegată Secretarului Apărării, iar apoi secretarului armatei, care ia deciziile de comandă. McCarthy a declarat joi că soldaţii au acţionat cât au putut de repede odată ce autorităţile locale au solicitat sprijin suplimentar, explicând că oficialii nu au anticipat incidente de asemenea natură, deşi pe platformele online se lansau chemări la acţiuni violente. Un oficial al apărării a explicat că armata emite memo-uri ce trasează parametrii unei misiuni, iar limitele intervenţiei stabilite înainte de certificarea de miercuri a rezultatelor alegerilor prezidenţiale au fost de înţeles având în vedere că oficialii din D.C. au solicitat trimiterea a circa 340 de agenţi ai Gărzii Naţionale cu sarcina de a monitoriza traficul.

Oficialul a spus că natura misiunii iniţiale cerute de D.C şi structura de comandă a Gărzii Naţionale din Districtul Columbia sunt factori care cel mai probabil au îngreunat acţiunea autorităţilor de a trimite prompt agenţi la Capitoliu. Liderii Pentagonului au apărat momentul reacţiei Gărzii menţionând confuzia în revizuirea misiunii iniţiale de-a lungul a multiple agenţiii şi jurisdicţii pe parcursul unei situaţii haotice derulându-se rapid. McCarthy a explicat că după izbucnirea violenţelor la 14.00 (ora locală) a discutat cu Bowser şi s-a convenit asupra unui număr de 200 de soldaţi suplimentari ai Gărzii Naţionale. Apoi l-a informat pe Miller care a autorizat trimiterea tuturor membrilor disponibili ai Gărzii din D.C. şi anume în jur de 1.000 de soldaţi, care să ajungă la D.C Armory în decurs de 4 ore. În tot acest timp agenţii din Garda Naţională erau retraşi din misiunea lor limitată la trafic şi chemaţi să îmbrace echipamentele de revoltă şi direcţionaţi să asiste forţele de ordine de la Capitoliu.