COVID 19/ Scriitorul Paul Goma a murit din cauza infecției cu coronavirus jpeg

COVID-19/ Scriitorul Paul Goma a murit din cauza infecției cu coronavirus

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 25 martie 2020

Scriitorul Paul Goma a murit în noaptea din 24 spre 25 martie din cauza infecției cu coronavirus, a anunțat Mariana Sipoș, biografa disidentului, într-un comunicat remis G4Media.ro. În vârstă de 84 de ani, scriitorul era internat într-un spital parizian.

În urma unui mesaj primit din Franța, cu regret si mare durere anunț plecarea dintre noi a marelui scriitor și disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș. Conform informațiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat”, anunță  Mariana Sipoș, în comunicatul citat.

Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, județul Orhei din Basarabia, unde părinții săi erau învățători. După cedarea Basarabiei, în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România.

Scriitorul Paul Goma avea deja un trecut revoluționar notoriu atunci când, în anul 1977, a reușit să trimită la postul de radio „Europa Liberă“ o scrisoare deschisă adresată lui Nicolae Ceaușescu în care vorbea despre nerespectarea drepturilor omului în România, scrie adevarul.ro.

Anterior, el a trimis o scrisoare deschisă și lui Pavel Kohout, lider al „Chartei 77“ (n.r. - mișcare disidentă care a luat naștere în Cehoslovacia la începutul anului 1977, din care a făcut parte și Vaclav Havel). În anul 1952, în timp ce era elev la Liceul „Gheorghe Lazăr“ din Sibiu, a fost reținut opt zile de Securitatea din Sibiu pentru că vorbise în clasă despre partizani și pentru că ținea un jurnal. În toamnă aceluiași an a fost exmatriculat.

În timpul revoltei de la Budapesta, din 1956, fiind student, Goma a criticat materialismul dialectic, a afirmat că limba moldovenească este o invenție și că trupele sovietice sunt de ocupație. Afrontul lui n-a rămas nepedepsit. A fost arestat în același an, sub acuzația de „tentativă de organizare de manifestație ostilă“, fiind condamnat la doi ani de închisoare corecțională, pe care i-a executat la Jilava și Gherla. Ulterior, pentru că autoritățile comuniste au considerat că nu s-a reeducat, a fost trimis cu domiciliu forțat în Bărăgan.

Toți vecinii noștri se mișcă

La 2 martie 1977, la Europa Liberă a fost citită scrisoarea adresată de Paul Goma lui Nicolae Ceaușescu. Manifestul, dar și alte documente din dosarul de Securitate al lui Paul Goma, au fost făcute publice recent de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), la împlinirea a 40 de ani de la mișcarea revoluționară din fosta Cehoslovacia.

Toți vecinii noștri se mișcă, își cer drepturile care li se cuvin. Până și rușii strigă în gura mare că sunt neliberi, că drepturile le sunt călcate în picioare. Numai noi, românii, tăcem. Şi așteptăm să ni se dea totul de-a gata. Românii noștri se gândesc numai la ceea ce vor pierde dacă va afla Securitatea. Nu se gândesc la ceea ce vor câștiga în ciuda Securității. Un cunoscut, un «...escu» pur sânge, m-a jignit de moarte. Şi nu numai pe mine. Ştiți ce mi-a zis? Zice: «Domnule, dumneata te agiți într-un fel anume și vrei să faci anume chestii care nu sunt specifice românului. Deci, nu ești român»“, scria Goma în scrisoarea către Europa Liberă.

Goma mai scria, adresându-i-se lui Ceaușescu, că în România sunt doar două persoane care nu se tem de Securitate:

Domnia Voastră și cu mine. Dar, numai cu două semnături... Există însă o soluție: solidaritate individuală. Eu expediez o scrisoare cu semnătura mea olografă. Numai că gestul meu nu va împrăștia teama concetățenilor noștri de a se alătura celor care cer drepturi. Cu totul și cu totul alta ar fi situația dacă Domnia Voastră a-ți trimite o asemenea scrisoare. O declarație de susținere a Cartei 77. Sunt ferm convins că milioane de români vă vor urma și se vor solidariza cu cehii și slovacii. Făcând acest lucru, veți arăta că sunteți consecvent cu declarațiile din 1968 (...) Cu speranță, Paul Goma, București, februarie 1977“, încheia el scrisoarea.

Filat de Securitate și apoi arestat

Gestul fără precedent a pus în mișcare aparatul represiv al Securității. Dintr-o notă-raport a Securității, din martie 1977, aflăm cât de periculos devenise pentru statul comunist, fiind filat, iar în locuință fiind montate mijloace de interceptare. Securitatea a decis să monteze microfoane până și în casa din Breaza a mătușii soției sale, Luiza Năvodaru. Acțiunea a fost coordonată de colonelul Mihai Nicolae, șeful Serviciului 5 din cadrul Direcției I.

Pentru a ușura acest lucru (n.r. - montarea de aparate de interceptare), vom organiza ca, timp de 15 minute, curentul din ziua respectivă să fie întrerupt. Lucrarea se va efectua după camuflarea geamurilor“, se arată în raport.

În ziua în care urma să se pătrundă în vilă, oamenii securității au organizat „chemarea la Editura Cartea Românească a soției lui Paul Goma și la Editura Universul a lui Petre Năvodaru“. Pentru a nu fi deconspirați, securiștii pregătiseră terenul dinainte pentru ca nu cumva vreun vecin să-și dea seama de acțiunile lor.

„La data fixată, se cerea în raport, se va organiza scoaterea din zonă a tuturor vecinilor menționați în anexa alăturată, anexă în care este precizat și locul unde vor fi chemați, precum și cine va discuta cu fiecare persoană în parte“.

Anexa lipsește din documentele publicate de CNSAS. Ziua arestării Tot la dosarul de Securitate al lui Paul Goma apare și un proces-verbal de percheziție domiciliară datat 1 aprilie 1977, data arestării sale, la apartamentul său din București, de pe Aleea Compozitorilor.

Ofițerii de la Direcția de Cercetări penale a Ministerului de Interne acționaseră în baza autorizației emisă de Direcția Procuraturilor Militare. Într-o declarație olografă, care se întinde pe mai multe pagini, aceștia au trecut toate bunurile ridicate din casă, printre care se numără „douăzeci și patru de casete-benzi diferite proveniență străină, una lucrare bătută la mașină intitulată «Prima noapte» conținând 125 file, una lucrare bătută la mașină intitulată «Prolog», conținând 142 file“.

În aceeași zi, scriitorul român a fost arestat, fiind eliberat pe 6 mai 1977 în urma unei campanii internaționale. Însă ce putea să facă statul totalitar cu un disident celebru? Să scape de el, într-un fel sau altul, astfel că în noiembrie 1977 Goma, soția și copilul au fost practic expulzați în Franța, unde au cerut azil politic. Departe de casă, Paul Goma a continuat lupta împotriva regimului comunist.