Coreea de Nord îşi măreşte arsenalul militar jpeg

Coreea de Nord îşi măreşte arsenalul militar

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 28 iunie 2010

Coreea de Nord a anunţat luni că urmează să îşi sporească arsenalul nuclear, fără a preciza mijloacele prin care va face acest lucru, pentru a răspunde la ceea ce ea califică drept o atitudine ostilă manifestată de Statele Unite, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA, citată de AFP.

"Evenimentele recente din peninsula coreeană arată că DPRK (Coreea de Nord) are nevoie să îşi consolideze dispozitivul de disuasiune nucleară într-un nou mod, pentru a răspunde politicii de ostilitate persistentă a Statelor Unite şi ameninţării militare", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe, citat de KCNA.

Coreea de Nord a revendicat la 12 mai un succes în domeniul fuziunii nucleare, celebrat de serviciile sale de propagandă drept o "reuşită decisivă" în direcţia folosirii unor noi surse de energie. Dar mai mulţi cercetători au pus la îndoială această afirmaţie, având în vedere că ţara este una dintre cele mai sărace din lume.

"Fuziunea nucleară încoronată de succes este un mare eveniment ce ilustrează dezvoltarea rapidă şi de vârf a ştiinţelor şi tehnologiilor în Republica Populară Democrată Coreea (RPDC)", a subliniat structura oficială a regimului, Rodong Sinmun, care susţine că deţine deja bomba A, bazată pe fisiunea nucleară.

La două zile după acest anunţ, au fost dectate niveluri ridicate de gaz xenon, produs al fuziunii nucleare, au anunţat mai mulţi oficiali sud-coreeni, precizând însă că nu aveau nici o dovadă privind existenţa unui test nuclear.

Anunţul de luni intervine în contextul în care Coreea de Sud şi Statele Unite vor să obţină de la Consiliul de Securitate al ONU noi sancţiuni împotriva Phenianului, după scufundarea, în martie, a unei corvete sud-coreene, imputată Coreei de Nord.

Naţiunile Unite trebuie să semnaleze Coreei de Nord că atitudinea sa este "inacceptabilă", a declarat, duminică, la Toronto, în Canada, preşedintele american Barack Obama. El a avertizat şi China, principalul aliat al Phenianului, să se abţină de la orice "distragere deliberată a atenţiei".

Statele Unite au cerut vineri Coreei de Nord să înceteze "actele care agravează tensiunile" în peninsulă, după speculaţii privind noi tiruri de rachetă cu rază scurtă de acţiune.

Coreea de Nord a anunţat interzicerea navigaţiei timp de nouă zile pe o parte a coastei sale occidentale.