Controversa iraniană: Pentagonul respinge declarațiile generalului britanic Christopher Ghika, descendent al unei mari familii boierești române  jpeg

Controversa iraniană: Pentagonul respinge declarațiile generalului britanic Christopher Ghika, descendent al unei mari familii boierești române

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 20 mai 2019

Christopher Ghika, cel mai important general britanic din coaliţia care luptă împotriva Statului Islamic (SI) în Irak și Siria a spus că nu există o creştere a nivelului de ameninţare din partea forţelor susţinute de Iran în cele două țări din Orientul Mijlociu, contrazicând direct afirmaţiile Statelor Unite, folosite pentru a justifica sporirea forţelor militare din regiune. 

Câteva ore mai târziu, afirmaţia generalului britanic sa a fost respinsă de către Comandamentul Central al SUA. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a insistat că trupele din Irak sau Siria sunt la un nivel maxim de alertă din cauza ameninţării venite din partea Iranului.

Generalul Christopher Ghika, care este comandant adjunct al Operation Inherent Resolve (OIR), coaliţia care desfăşoară acţiuni anti-tero împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria, a fost întrebat în mod repetat de către reporteri despre ameninţarea venită din partea miliţiilor şiite din Siria şi Irak, adusă în discuţie de către oficiali americani în ultima săptămâna, drept justificare pentru trimiterea unui portavion, a unei baterii antiaeriene şi a bombardierelor B-52 Stratofortress în Golf, relatează Adevărul.

„Nu – nu a existat o creştere a ameninţării venite din partea forţelor susţinute de Iran din Irak şi Siria... Suntem conştienţi de această prezenţă, evident. Şi le monitorizăm alături de altele, pentru că acesta este contextul în care ne aflăm. Monitorizăm grupurile de miliţie şiite“, a declarat generalul Ghika, în cadrul unei informări pentru Pentagon, de la Bagdad.

Pentagonul a publicat un comunicat de presă prin care a respins comentariile lui Ghika: „Comentariile recente ale comandantului adjunct al OIR vin în contradicţie cu ameninţările credibile identificate, disponibile agenţiilor de informaţii americane şi aliate, referitoare la forţele susţinute de Iran din zonă“.

Generalul Christopher Ghika, descendent al familiei Ghica

Strănepot al Marthei Bibescu și descendent direct al familiei Ghica, care a dat 10 domnitori ai Țărilor Române și doi premieri ai României, generalul britanic Christopher Ghika are 47 de ani. Tatăl său, John Ghika, a ajuns în 1939 în Marea Britanie de familia sa și a rămas acolo după ce România a intrat în război alături de Germania Nazistă.

În 1978, atunci când dictatorul Nicolae Ceauşescu şi soţia sa Elena au efectuat o vizită de stat în Marea Britanie, prinţul John Ghika era comandantul trupelor Gărzilor Irlandeze de la paradă şi i-a întâmpinat pe cei doi la Buckingham Palace, notează publicația zamericană Washington Examiner.

Christopher Ghika a urmat calea tatălui său şi a ajuns în Gărzile Irlandeze - regiment de elită al Armatei britanice - în 1993. El a fost comandant de pluton în Irlanda de Nord în timpul Problemei irlandeze şi a fost şi în Macedonia în 1998 şi în Kosovo în 1999, în timpul conflictului din Balcani. Christopher Ghika, care nu foloseşte titlul „prinţ“ în mod public, a fost observator militar în timpul războiului civil din Sierra Leone şi a comandat o campanie în Irak şi apoi batalionul Gărzilor Irlandeze în Helmand, în 2010, în timpul unor lupte sângeroase. El a fost, de asemenea, consilier militar în Ministerul britanic al Apărării.

La reîntoarcerea din Afganistan în 2011, Christopher Ghika a fost invitat la nunta Prințului William (el însuși colonel în Gărzile Irlandeze) cu Kate Middleton.

„Nu există un contrast mai mare decât între a fi în patrulare în Afganistan și a fi în Garda Reginei în ziua nunții regale, dar cerințele sunt aceleași: auto-disciplina, spiritul de echipă și excelență în tot ceea ce facem”, a declarat Christopher Ghika cu acea ocazie.

Foto sus: generalul Christopher Ghika (sursa: Twitter / Maj Gen Christopher Ghika CJTF-OIR Dep Cmdr)