Contractul de căsătorie între Napoleon Bonaparte şi Josephine, cumpărat de un muzeu parizian jpeg

Contractul de căsătorie între Napoleon Bonaparte şi Josephine, cumpărat de un muzeu parizian

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Radu Eremia
🗓️ 22 septembrie 2014

Contractul de căsătorie încheiat între Napoleon Bonaparte şi Josephine a fost achiziţionat pentru suma de 437.500 de euro, în urma unei licitaţii desfăşurate la Rueil-Malmaison (Hauts-de-Seine), potrivit Casei Osenat, cea care a organizat licitaţia, informează „Le Monde”.

Acest document unic, aparţinând unei persoane private, semnat de Josephine şi Napoleon în după-amiaza zilei de 8 martie 1796, a fost estimată iniţial la un preţ între 80.000 şi 100.000 de euro. Noul deţinător al documentului este Musee des Lettres et Manuscrits din Paris, potrivit Casei Osenat.

Primul articol din contractul de căsătorie prin care este declarată uniunea legală între cel care va deveni împăratul Napoleon şi Marie Josephe Rose Tascher de la Pagerie, cunoscută şi ca Josephine de Beauharnais, precizează că nu va fi „nici un bun comun între viitori soţi”. Astfel, „viitorii soţi nu vor fi obligaţi să respecte” eventuale datorii sau credite ipotecare făcute de celălalt din cuplu”.

Ceremonia oficială între cei doi a avut loc la 9 martie 1796, iar contractul a fost înregistrat la starea civilă la 18 martie 1796.

Două alte documente referitoare la ordinul de arestare pentru trădare, 9 august (thermidor) 1794, precum şi ordinul de eliberare datat 11 zile mai târziu, 20 august, din timpul perioadei convenţiei au fost achiziţionate pentru 93.750 de euro, chiar dacă valoarea lor era estimată undeva între 20.000-30.000 de euro.