Comoara legendară a unui rebel chinez din secolul al XVII lea a fost descoperită în albia unui râu din provincia Sichuan jpeg

Comoara legendară a unui rebel chinez din secolul al XVII-lea a fost descoperită în albia unui râu din provincia Sichuan

📁 Istoria Chinei
🗓️ 6 aprilie 2017

Peste 10.000 de monede din aur şi argint au fost descoperite recent de arheologi în albia râului Min din provincia chineză Sichuan. Monedele fac parte dintr-o comoară ce a fost ascunsă de liderul unui grup de rebeli din secolul al XVII-lea, despre care oamenii de ştiinţă nu ştiau până acum dacă aparţinea realităţii istorice sau legendei, informează Le Figaro.

Legendara comoară a rebelului Zhang Xianzhong a fost în sfârşit descoperită şi autentificată, a anunţat la începutul acestei săptămâni agenţia de presă Xinhua.  

  În provincia Sichuan din centrul Chinei, pe fundul râului Min, peste 10.000 de monede din aur şi argint, vechi de 350 de ani, au fost recuperate de arheologii din această ţară. 

  ”Am recuperat cantităţi importante de monede din aur, argint şi bronz, bijuterii şi arme din fier, precum săbii, cuţite şi suliţe”, a declarat Gao Dalun, directorul Institutului de Cercetări Arheologice din Sichuan. ”Aceste obiecte sunt foarte preţioase pentru ştiinţă, istorie şi artă, dar şi pentru cercetările despre viaţa politică, economică, militară şi socială din timpul dinastiei Ming”, a spus Li Boqian, profesor de arheologie la Universitatea din Beijing. 

  Legenda liderului rebel Zhang Xianzhong 

  Această descoperire este cu atât mai importantă cu cât existenţa reală a comorii era dezbătută de multă vreme de istorici. Zhang Xianzhong a fost liderul revoltelor ţărăneşti care au izbucnit în China începând din 1620 şi care au contribuit la prăbuşirea dinastiei Ming.  

image

Stimulat de fragilitatea imperiului, liderul revoltelor a creat o mică armată pentru a guverna provincia Sichuan. 

  Dar, simţând că autoritatea lui începea să slăbească, Zhang Zianzhong a decis să părăsească regiunea şi să fugă cu roadele jafurilor sale spre Shaanxi, o provincie învecinată. Manciurienii, care invadau pe atunci imperiul chinez, l-au împiedicat, iar fostul lider al rebelilor a fost ucis de unul dintre secunzii lui, în 1647. Potrivit legendei, Zhang Zianzhong ar fi încercat cu un an înaintea morţii sale să ascunde toate bogăţiile acumulate în sudul Chinei, mobilizând o mie de bărci pe râul Min. În urma unei ambuscade, întreaga comoară s-ar fi pierdut în apele acelui râu. 

Râul Min a fost drenat 

  Săpăturile arheologice aflate la originea acestei descoperiri au dus şi la alte realizări, asociate aceleiaşi legende. În 2005, câţiva muncitori chinezi au găsit şapte lingouri din aur pe malul râului Min. Cinci ani mai târziu, regiunea a amenajat un sit protejat, apoi un studiu aprofundat a argumentat în favoarea existenţei faimoaselor bărci scufundate. Însă săpăturile nu au fost lansate imediat. 

image

De atunci, hoţii de comori nu au ezitat să plonjeze în apele râului pentru a încerca să găsească preţioasa comoară. În 2015, 31 de persoane au fost arestate, iar autorităţile au confiscat câteva mii de monede aflate în posesia lor.  

În ianuarie, liderii provinciei Sichuan au decis să demareze săpăturile arheologice şi, în loc să îi oblige pe arheologi să plonjeze cu costume de scafandri pe fundul râului, au decis să dreneze râul Min în sezonul secetos, apoi să sape până la adâncimea de cinci metri. 

  A fost nevoie de aproape patru secole pentru a scoate la lumină comoara legendară a rebelului Zhang Xianzhong.