Comoara din zid: 239 de monede din aur, descoperite în timpul renovării unui conac jpeg

Comoara din zid: 239 de monede din aur, descoperite în timpul renovării unui conac

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 7 septembrie 2021

O veritabilă comoară, compusă din 239 de monede din aur ce datează din epoca regilor francezi Ludovic al XIII-lea și Ludovic al XIV-lea, a fost descoperită cu ocazia renovării unui conac din Franța.

Conacul situat în departamentul Finistere, din vestul Franței, a fost cumpărat în 2012. Proprietarii au decis, în 2019, să restaureze conacul, încredințând lucrările de renovare unor pietrari. Trei meșteșugari au descoperit atunci, în interiorul unui zid, o cutie din metal plină cu monede de aur, informează Agerpres.

„Cutia era încastrată în zid, fixată între pietre”, a declarat Francois Mion, proprietarul în vârstă de 63 de ani al acelui conac. Câteva zile mai târziu, meșteșugarii „au găsit deasupra unei bârne o traistă cu un al doilea lot de monede”, a adăugat el.

moneda 1 jpg jpeg

În total, au fost descoperite 239 de monede, inclusiv ludovici de aur și dublu ludovici de aur. Printre ele se afla și „un dublu ludovic de aur cu meșă lungă din 1646” (foto), o piesă estimată la 15.000 de euro. 

„Este o monedă foarte rară, nu mai există aproape niciuna pe piață”, a declarat Florian D'Oysonville, comisar al casei de licitații Ivoire Angers.

Comoara va fi vândută la licitație de casa Ivoire Angers în data de 29 septembrie. Suma care va fi obținută, estimată între 250.000 și 300.000 de euro, va fi împărțită în mod egal: jumătate pentru cei trei meșteșugari care au descoperit comoara, cealaltă jumătate pentru proprietarii conacului.

Foto: Ivoire Angers

moneda 2 jpg jpeg