Comoară arheologică descoperită pe un ogor dintr un sat din Vrancea jpeg

Comoară arheologică descoperită pe un ogor dintr-un sat din Vrancea

📁 Patrimoniu
🗓️ 7 aprilie 2013

Un student din Vrancea a descoperit întâmplător, pe un ogor din localitatea Năneşti, mai multe unelte din piatră şi fragmente de vase de lut ce datează din perioada neoliticului, relatează presa locală.

Tânărul a povestit că era la arat atunci când a observat obiectele respective. Dându-şi seama că ar putea fi vorba despre o descoperire importantă, tânărul a anunţat arheologii de la Muzeul Vrancei, care au constatat că era vorba despe un fragment dintr-un topor-ciocan din piatră, lamele din silex şi un vârf de săgeată din silex confecţionate în urmă cu câteva mii de ani.

„Am mers la faţa locului, am delimitat situl şi am descoperit şi alte obiecte, pe care le-am colectat din pământul arat. Am găsit un fragment dintr-un vas strecurătoare din neolitic, o lamelă din silex întreagă, un fragment dintr-o buză de vas  neolitic şi o tortiţă dintr-un vas, tot neolitic. Toate acestea ne-au confirmat existenţa sitului arheologic”, a explicat arheologul Aurora Emilia Apostu, de la Muzeul Vrancei.

De asemenea, au mai fost descoperite şi fragmente de chiupuri (vas mare de lut, în care se păstrează alimente, n. red).

Arheologii spun totuşi că pentru deschiderea cercetărilor arheologice în zona respectivă ar avea nevoie de o finanţare de circa 10.000 de lei.

„Ar fi de mare importanţă să deschidem o cercetare arheologică adevărată la acest sit. Este vorba despre descoperirea şi protejarea istoriei şi culturii locale. Pentru deschiderea sitului şi pentru cercetările incipiente am avea nevoie de circa 10.000 lei. Cu cazarea şi masa celor care ar lucra aici ne-ar putea sprijini şi primăria din localitate”, a arătat Florin Micu Iliescu, directorul interimar al Direcţiei pentru Cultură Vrancea.

sursa: http://www.gandul.info