Comisia Europeană vrea să elimine ora de iarnă  jpeg

Comisia Europeană vrea să elimine ora de iarnă

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 31 august 2018

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat vineri că Uniunea Europeană urmează să discute renunțarea la ora de iarnă după ce un sondaj a arătat că majoritatea cetățenilor europeni se pronunță pentru renunțarea la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă.

Peste 80% dintre cetățenii UE doresc să se mențină ora folosită în timpul verii pentru tot anul, a declarat Juncker la o televiziune germană, adăugând că va supune acest plan unei dezbateri între comisarii europeni. 

„Vom decide asupra acestui lucru astăzi. Milioane doresc ca ora de vară să fie folosită pentru tot anul“, a afirmat Juncker.

În cadrul sondajului, la care au luat parte aproximativ 4,6 milioane de persoane, un procentaj de peste 80% din respondenți au precizat că nu își mai doresc trecerile de la ora de vară la cea de iarnă (și vice-versa). Sondajul, organizat de Comisia Europeană, s-a desfășurat în intervalul 4 iulie - 16 august, majoritatea covârșitoare a respondenților - în jur de trei milioane de persoane - provenind din Germania.

Orice modificare va trebui aprobată de guvernele statelor membre și de Parlamentul European pentru a deveni lege. Legile UE cer ca cetățenii din toate cele 28 de state membre să își dea ceasurile cu o oră înainte în ultima duminică din martie și cu o oră înapoi în ultima duminică din octombrie.

Ora de vară, inventată în timpul Primului Război Mondial

Germania a fost, însă, prima țară care a implementat ora de vară. Pentru prima dată, ceasurile au fost date înainte la ora 23.00, pe 30 aprilie 1916. La mijlocul Primului Război Mondial. Gândirea din spatele acestei acțiuni era de a minimiza folosirea luminii artificiale, pentru a economisi combustibilul pentru eforturile de război. Ideea a fost imediat preluată și de Marea Britanie și alte state, printre care și SUA. Dar după încheierea războiului, multe dintre state au renunțat la ora de vară și au revenit la timpul standard dinainte. Ora de vară a revenit, însă, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, din aceleași motive ca în cazul precedent – salvarea energiei vitale pentru susținerea războiului.

Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state ale lumii și afectează peste un miliard de oameni anual. Totuși, începutul și sfârșitul orei de vară variază de la o țară la alta. Uniunea Europeană a adoptat ora de vară folosită în Anglia – anume, din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică a lunii octombrie. În Statele Unite, majoritatea statelor au adoptat ora de vară, cu excepția statelor Hawaii și Arizona, precum și a zonelor insulare (Puerto Rico, Insulele Virgine, Samoa și Guam).

Ora de vară în România

În România, ora de vară a fost introdusă în 1932, și a funcționat anual, până în 1939 (începea în prima duminică din aprilie, la ora 0.00 și se încheia în prima duminică din octombrie, ora 01.00). Din 1 aprilie 1940, ora 0.00, până în 2 noiembrie 1942, ora 03.00, ora de vară a fost în vigoare permanent. Apoi, din 1943, s-a renunțat la ea. A fost reintrodusă abia în regimul Ceaușescu, începând cu 1979.

Regula orei de vară de astăzi este în vigoare din 1997. Înainte, a trecut prin două etape, și anume:din 1979 până în 1983, începea în prima duminică din aprilie, ora .00 și se încheia în ultima duminică din septembrie, ora 01.00; între 1984 și 1996, începea în ultima duminică din martie, ora .00, și se încheia în ultima duminică din septembrie, ora 01.00.